U noći velike pobjede Dinamo je uzdrman, šteta bi mogla biti nesaglediva: Otkrivena namještaljka?
U noći kad je Dinamo slavio na Poljudu stigla je vijest o namještenom meču Modrih; Foto: Domagoj Vukicevic/Cropix

Ozbiljne optužbe na račun Zagrepčana

U noći velike pobjede Dinamo je uzdrman, šteta bi mogla biti nesaglediva: Otkrivena namještaljka?

Admin Čaušević

Bila je to jedna od najvećih blamaža Dinama u novijoj klupskoj historiji. Nekoliko mjeseci su stigle optužbe da je utakmica namještana i to u noći kada su Modri ostvarili možda i ključnu pobjedu u borbi za titulu prvaka pošto je Poljudu pao Hajduk sa 0:1.

Slavilo se duboko u noć, kako među igračima, tako i navijačima Dinama, ali mnogi u zagrebačkom klubu nisu znali šta se dešava na jugu bivše Jugoslavije, odnosno na Kosovu.

I dok je Dinamo odigrao vrlo dobar meč na Poljudu, iskoristio svoje prilike i ostavio važan trijumf sa Kosova je stigla vijest koja bi ozbiljno mogla uzdmati zagrebački klub.

Optužbe za namješten meč nisu mala stvar i posljedice obično mogu biti nesagledive, pogotovo ako se radi o susretu međunarodnog karaktera što ovaj put i jeste slučaj.

Naime, kosovski list Nacionale je objavio vijest da su ozbiljne sumnje kako je namješten susret Konferencijske lige između Ballkanija i Dinama igran jesenas.

Prvak Kosova je taj susret dobio sa 2:0, a izabranici Sergeja Jakirovića su izgledali neprepoznatljivo i odigrali su jednu od najslabijih evropkih utakmicu u posljednjih desetak godina, pogotovo ako se u obzir uzme protivnik.

Oglasi

Ballkani je relativno lako riješio meč u svoju korist, a vijesti sa Kosova su takve da je pokrenuta istraga zbog sumnji da je utakmica igrana 5. oktobra 2023. - namještena.

Iz kosovskog tužiteljstva su naglasili da je istraga u toku što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije te u Dinamu definitivno imaju razloga za brigu.

"Istina je da se vodi istraga o toj utakmici", potvrdila je glasnogovornica kosovskog tužilaštva Lauretta Ulay.

Dinamo je na kraju uspio proći grupu sa Ballkanijem, Astanom i Victorijom Plzen. Modri su Kosovare razbili na domaćem terenu sa 3:0 uz dva gola Brune Petkovića.

Ukoliko se ispostavi da je susret zaista namješten kazne za Dinamo bi mogle biti rigorozne koje bi čak dovele i do izbacivanja iz evropskih takmičenja što bi zauvijek ukaljalo obraz zagrebačkog velikana.

Oglasi

Posljednjih godina, Dinamo se etablirao kao najorganizovaniji klub regije sposoban da našteti klubovima iz Lige petice što je potvrdilo i nedavno izbacivanje Betisa u Konferencijskoj ligi.

Optužbe, pa čak i špekulacije o mogućem namještenom meču će sigurno izazvati nelagodu na Maksimiru, pa ostaje da se vidi da li će stići kakva reakcija iz Zagreba.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Dinamo je u prošlosti bio u sličnoj situaciji, bilo je to 2015. godine u 4. pretkolu Lige prvaka kad su Modri imali za rivala Skenderbau. Tada su igrači albanskog tima počeli svjesno puštati golove u revanš susretu na Maksimiru.

Na kraju je Skenderbau prošao sa kaznom od deset godina izbacivanja iz UEFA-inih takmičenja te novčanom kaznom od milion eura.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BosanskaSvedska
Bilo kuda kladionice svuda!
2 0
Ako mi Hrvati imamo ne samo obostrano odlične nego i savezničke onose sa Albancima ne mora odmah značiti da se spremno otići i do tih granica!?Svašta.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi