Hamilton dominaciju u Šangaju krunisao pobjedom

Novi trijumf Lewisa Hamiltona

Hamilton dominaciju u Šangaju krunisao pobjedom

Lewis Hamilton je pobjednik utrke za VN Kine. Tokom cijelog vikenda, Hamilton je bio najbrži. Od slobodnih treninga, preko kvalifikacija do same utrke. Na kraju je Rosberg imao zaostatak manji od sekunde, ali nije mogao ozbiljnije zaprijetiti. Treći je Sebastian Vettel.

Današnja utrka je jedna od onih koje će se vrlo brzo zaboraviti. Velikih promjena u poretku vozača od prvog do šestog mjesta skoro da i nije bilo. Hamilton je poveo utrku ispred Rosberga i Vettela, dok je najbolji posao ukupno napravio Raikkonen koji se probio ispred dva bolida Williamsa. U nastavku utrku situaciju u tom dijelu utrke se nije mijenjala. Ekipe su s odlučile na taktiku dva ulaska u boks.

Prvi je krenuo Vettel, u trenucima kada je Hamilton bio poprilično brz pa je Rosberg kasnio tri sekunde. Nakon što su posjetu boksu završili Hamilton je ostao prvi ispred Rosberga, Vettela i Raikkonena. Na polovini utrke krenuli su novi ulasci u boks, ali i tada je sve prošlo bez promjena. Monotoniju na stazi razbijali su bolidi Lotusa, Saubera, Red Bulla i Toro Rossa koji su vodili zanimljive duele za ono malo preostalih bodova.

Perez i Nasr su imali par zanimljivih duela, Ricciardo i Ericsson također. Međutim u toj borbi neki su odustajali zbog kvarova bolida, neki zbog duela na stazi. Sedam krugova prije kraja došlo je do kontakta Buttona i Maldonada, krug kasnije je vozač Lotus odustao. Za dodatno usporavanje utrke u završnici pobrinuo se i max Verstappen koji je tri kruga prije kraja zbog kvara morao zaustaviti svoj bolid na startno ciljnoj ravnini, pa je utrka završena pod safety carom. Uz Verstappena i Maldonada, prije kraja su odustali Kvyat i Hulkenberg. Četvrto mjesto je zauzeo Raikkonen, peto Massa, nakon njih slijede Bottas, Grosjean, Nasr, Ricciardo i Ericsson.

Rezultati utrke
1.Lewis Hamilton Mercedes 1h39m42.008
2.Nico Rosberg      Mercedes + 0.714
3.Sebastian Vettel Ferrari + 2.988
4.Kimi Raikkonen Ferrari + 3.835
5.Felipe Massa Williams/Mercedes + 8.544
6.Valtteri Bottas Williams/Mercedes + 9.885
7.Romain Grosjean Lotus/Mercedes 19.008
8.Felipe Nasr Sauber/Ferrari + 22.625
9.Daniel Ricciardo Red Bull/Renault + 32.117
10.Marcus Ericsson Sauber/Ferrari + 1 krug
11.Sergio Perez    Force India/Mercedes + 1 krug
12.Fernando Alonso McLaren/Honda + 1 krug
13.Jenson Button McLaren/Honda + 1 krug
14.Carlos Sainz    Toro Rosso/Renault + 1 krug
15.Will Stevens    Marussia/Ferrari + 2 kruga
16.Roberto Merhi Marussia/Ferrari + 2 kruga
17.Max Verstappen Toro Rosso/Renault + 4 kruga
Odustali:
Pastor Maldonado Lotus/Mercedes     
Daniil Kvyat Red Bull/Renault   
Nico Hulkenberg     Force India/Mercedes   

Ukupni poredak:
1.Lewis Hamilton Mercedes 68
2.Sebastian Vettel Ferrari 55
3.Nico Rosberg Mercedes 51
4.Felipe Massa 30
5.Kimi Raikkonen 24

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.