Lewis Hamilton nastavlja dominaciju u kvalifikacijama

42. pole position u karijeri

Lewis Hamilton nastavlja dominaciju u kvalifikacijama

Vozač Mercedesa Lewis Hamilton nastavlja svoju dominaciju kvalifikacijama. Danas je ostvario najbolji rezultat u kvalifikacijama za VN Kine, ukupno 41. u karijeri. Sada ima samo četiri manje u odnosu na Sebastiana Vettela. Dominaciju Mercedesa je zaključio Nico Rosberg na drugom mjestu, dok je treći Sebastian vettel.

Iako su vozači Mercedesa završili na vrhu poretka, treba reći da su i bolidi Ferrarija dobro parirali, pogotovo u prvom dijelu kada su Vettel i Raikkonen bili na mekanim gumamam. Tako je na kraju Q1 najbolje vrijeme imao Vettel 1:37.502,

Prema očekivanju dalje se nisu plasirali vozači Manora, zatim vozači McLarena, te Nico Hulkenberg.
U drugom dijelu smo se oprostili od  Maldonada, Kvyata, Verstappena, Sainza i Pereza.

Hamilton je na mekoj komponenti bio daleko ispred sa 1:36.423, ispred Rosberga i vozača Ferrarija.
Najbolje vrijeme kvalifikacija, hamilton je postavio u svom prvom brzom krugu 1:35.782, dok je pola desetinke iza njega bio Nico Rosberg. Vettel je na trećem mestu zaostao dodatnih devet dešetinki. Raikkonen nije izdržao na kraju, pa je izgubio korak. Svoju priliku su iskoristili vozači Williamsa Massa i Bottas koji su završili na četvrtom i petom mjestu.

Kimi je za Vettelom kao šesti zaostao pole sekunde. Sedmi je bio Ricciardo, osmi Grosjean dok su deveti i deseti bili vozači Saubera – Felipe Nasr i Marcus Ericsson.

Rezultati kvalifikacija:
1.Lewis Hamilton Mercedes 1:35.782
2.Nico Rosberg     Mercedes + 0.042
3.Sebastian Vettel Ferrari + 0.905
4.Felipe Massa Williams/Mercedes + 1.172
5.Valtteri Bottas + Williams/Mercedes + 1.361
6.Kimi Raikkonen Ferrari + 1.450
7.Daniel Ricciardo Red Bull/Renault + 1.758
8.Romain Grosjean Lotus/Mercedes + 2.123
9.Felipe Nasr Sauber/Ferrari + 2.285
10.Marcus Ericsson Sauber/Ferrari + 2.376.....

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.