Promjene u F1: Ukidanje slobodonih treninga petkom?

Na tu temu je govorio Ross Brawn

Promjene u F1: Ukidanje slobodonih treninga petkom?

E. Ganibegović

Formula 1 razmatra mogućnost ukidanja slobodnih treninga petkom, a glavi razlog takve ideje je uvođenje novih utrka u kalendar, tvrdi Ross Brawn. 

Naime, činjenica je kako bi smanjivanje GP vikenda na samo dva dana uticalo i na promotore. Neke utrke su ove godine bile na četverodnevnom rasporedu upravo zbog popratnih događaja u četvrtak.

"Mislim da je na nekoliko utrka kvaliteta vitalna stvar. Nema smisla imati više utrka ako nisu kvalitetne. Prema tome - lokacija, vrsta staze, mogućnost da se održe sjajne utrke - to je vitalno", rekao je Brawn, pa zatim dodao:

"Ekipe imaju veće logističke probleme kad dodamo više utrka, naravno. Jedna od stvari koje proučavamo je format vikenda. Vidjet ćemo treba li se to promijeniti da bi se dodalo više utrka. Imamo vrlo otvoren pogled oko toga kako ići dalje."

Brawn je također istakao kako mu nije namjera da mijenja nedjeljni format.

"Mislim da je jedna osnovna utrka i dalje za mene osbno vrlo važna, ne razmatramo mijenjanje tog doagađaja. Ali evo pitanje, trebamo li treninge petkom?"

"Jer, ako nemamo treninge petkom mogli bismo dodati još utrka. Logiastički to je bolje za ekipe. Ali, petak je važan za promotore i televizije. Kako pronaći pravo rješenje?"

"Jednostavno razmišljamo o svim tim elementima kako bismo pronašli najbolje rješenje. Ono što je glavno jeste kvalitet, ne smijemo dodati više utrka jer želimo povećati broj. To nije održivo."

"U prošlosti smo imali promašaja sa utrkama, kvaliteta nije bila na pravoj razini i onda su jednostavno otpale. Takve stvari nisu dobre za naš biznis", izjavio je Brawn.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi