Bašić: Premijer liga je san, ali i zabranjena tema

Jajčani koračaju ka višem rangu

Bašić: Premijer liga je san, ali i zabranjena tema

Predan rad, trud i upornost obično rezultiraju uspjehom u svijetu sporta, a najbolji primjer toga je federalni prvoligaš Metalleghe BSI iz Jajca koji je osnovan 2009. godine. 

Klub je u pod vodstvom perspektivnog trenera Nermina Bašića uspio osvojiti prvu poziciju u Drugoj ligi FBiH i izboriti plasman u viši rang, da bi potom uspjeh bio prepoznat i od strane ugledne italijanske grupacije Metalleghe BSI po kojoj od 15. juna 2014. godine klub i nosi ime. 

Euforije u Jajcu, unatoč zavidnoj finansijskoj situaciji i uslovima, nikada nije bilo. Trener Nermin Bašić je bio svjestan činjenice da je pred njegovim igračima još mnogo posla, međutim nikada nije skrivao da mu se dio snova odnosi i na plasman u elitni rang sa Metallegheom. Godinu dana kasnije snovi su zahvaljujući jesenjoj tituli u Prvoj ligi FBiH na pragu stvarnosti. 

"Ozbiljni smo radili od početka seone. Doveli smo dosta kvalitetnih igrača, napravili dobru selekciju igrača i na kraju se ispostavilo da su povučeni dobri potezi. Ono što me posebno raduje, jeste da smo tokom sezone igrali dobro i kvalitetno, nametnuli svoj napadački stil igre i najbolji smo gostujući tim. Mi imamo svoje snove i priželjkivali smo da prvi dio sezone završimo na prvoj poziciji i smatram da smo sasvim zasluženo ostvarili cilj", govori trener Nermin Bašić na početku razgovora za SportSport.ba. 

Metalleghe BSI je prvi dio sezone okončao sa učinkom od osam pobjeda, dva poraza i pet neriješnih rezultata uz gol razliku 22:14. Bašić je zadovoljan načinom na koji se u 'kraljevskom gradu' gradi snažan sportski kolektiv, ali o plasmanu u viši rang ne želi razmišljati. 

"Nije mi u interesu svoje igrače opterećavati rezultatima i plasmanom u BHT Premijer ligu. Želim da igramo kvalitetan fudbal, jer u suštini to nas je i dovelo do prve pozicije. Plasman u viši rang je sada zabranjena tema, iako je naš san i svih građana u Jajcu, ali treba imati na umu da imamo velikih problema sa infrastrukturom. Plasman ne bi imao smisla kada bi igrali u nekom drugom mjestu premijerligaške utakmice", smatra nekadašnji trener Travnika. 

Naglašava da će Metalleghe BSI u januarskom prijelaznom roku dodatno pojačati svoje redove, a prvo pojačanje koje je stiglo na Mračaj je iskusni napadač Zdenko Jurčević koji je posljednji angažman imao u Kanadi. 

"Deficitarni smo bili na napadačkoj poziciji, nismo imali pravog golgetera i trebao nam je jedan kao što je Zdenko Jurčević. Riječ je o provjerenom igraču i sa njim smo napravili pomak. Igrači kadar nećemo puno mijenjati, ali vjerovatno ćemo tražiti rješenje u jednom zadnjem veznom u desnom beku jer od proljeća članovi tima neće biti Velić i Kunić."

Bašić je najmlađi trener sa UEFA "PRO" licencom u bosanskohercegovačko fudbalu. Svojevremeno je biranim o njemu govorio i Miroslav Blažević, a da je pred njim svijetla budućnost najbolje pokazuju ostvareni rezultati.

"Dvije godine sam u Metallegheu, vodio sam klub 60 puta u službenim utakmicama i vjerujem u sebe i način na koji radim. Također, kada sam dolazio u klub imao sam veliko povjerenje u predsjednika koji zaista mnogima može poslužiti kao primjer u BiH jer je napravio sjajan kolektiv. Rezultat nije mogao doći u pitanje, a posebno me raduje što svi ulažemo mnogo energije u ovu priču", zaključio je Nermin Bašić na kraju razgovora.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Nastavi li ovako, nema sumnje da će u skorijoj budućnosti Metalleghe BSI iz Jajca ubirati plodove svog rada. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.