Belgijanci, ne plašite se, mi smo samo došli po bodove

Večeras nastavak bitke za Rusiju

Belgijanci, ne plašite se, mi smo samo došli po bodove

E. Škorić

Bh. reprezentacija put prema Rusiji nastavlja kroz Brisel, gdje je čeka vjerovatno i najteži izazov u ovom kvalifikacijskom ciklusu.

Nakon uvjerljive pobjede nad Estonijom, vrijeme je za "nešto" težeg rivala. Belgija je evropska nogometna sila, a u prilog tome ide podatak da su druga selekcija na FIFA rang listi, te da u svojim redovima imaju "monstrume" poput Edena Hazarda, Romelua Lukakua, Driesa Mertensa, Thibauta Courtoisa, Christana Bentekea, Kevina de Bruynea... 

Ima tu, dakle, pregršt nogometaša s vrha evropskog nogometa, a na klupi Crvenih đavola je Roberto Martinez, bivši trener Evertona, koji je naslijedio Marca Wilmotsa i odmah je unio određene promjene u tim, a uz to vrijedi napomenuti da mu je asistent nekadašnja zvijezda Arsenala Thierry Henry.

Vrijednost Belgije kao reprezentacije procjenjuje se na oko 414 miliona eura, što je trostruko više od onoga koliko vrijedi bh. reprezentacija. Bez sumnje je Belgija favorit u ovom meču, ali neke stvari ipak idu u prilog Zmajevima.

Mnogi naši igrači su ušli u vrhunsku formu na početku nove takmičarske sezone, a Martinezu je nekoliko igrača otkazalo nastup za večerašnji meč zbog raznih zdravstvenih problema, pa tako nema ni Nainggolana, ni Kompanyja, Dembelea, Thorgana Hazarda, Vermaelena. Pored toga, bh. reprezentacija ima uspješan skor protiv Belgijanaca, bez obzira što smo prošle godine poraženi u Briselu.

Mnogi predviđaju da će biti neizvjesno i uzbudljivo na stadionu Kralj Boudouin, a selektor Belgije Martinez tvrdi da neće pobijediti formacija na terenu, niti imena igrača, već isključivo voljni momenat i borba. Ko više zasluži, tom će pobjeda i pripasti. 

“Imamo ambicije i očekivanja. Naša najveća nada je naše zajedništvo i igra i ponašanje kao u prethodnim utakmicama. Dobro je što naši igrači igraju u svojim klubovima i zadovoljni su. Lakše će nam biti spremiti utakmicu“, kazao je naš selektor u najavi ove utakmice.

Meša Baždarević nema problema s povrijeđenim igračima, njemu su se svi odazvali, ali je na slatkim mukama pošto mu većina ofanzivaca briljira u posljednje vrijeme. No, daleko najopasniji po gol Belgije bit će Edin Džeko, koji je do sada protiv Belgijanaca zabio pet golova, a prvi 28. marta 2009. godine u kvalifikacijama za SP u Južnoj Africi. Tada smo u Genku slavili s 4:2.

"Bosna i Hercegovina je sjajna ekipa, koja ima vrhunske igrače, te u toku igre može lako da se transformiše i to je najopasniji naš rival u kvalifikacijama. Izuzetno ga cijenim", kazao je belgijski selektor na sinoćnjoj press konferenciji.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Premda posljednjih dana u Briselu strahuju od novih terorističkih napada, mi dolazimo u miru - da pobijedimo i sretni se vratimo kući.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi