CIES: Džeki značajno porasla cijena
Foto: EPA

Koliko danas vrijedi?

CIES: Džeki značajno porasla cijena

Međunarodni centar za sportska istraživanja (CIES) iz švicarskog Neuchatela objavio je imena fudbalera kojima je tokom posljednja tri mjeseca tržišna vrijednost najviše porasla. 

Na ažuriranoj CIES-ovoj listi sačinjenoj od 100 fudbalera našlo se i ime našeg Edina Džeke. U julu ove godine bh. napadač je vrijedio oko 50 miliona eura, a zahvaljujući formi u kojoj se nalazi cijena mu je dodatno "skočila" i danas iznosi oko 65 miliona eura. 

U tri mjeseca cijena je najviše narasla belgijskom napadaču Romelu Lukakuu. On je od vrijednost 103 miliona eura napredovao na gotovo 160 miliona eura, a prema porastu vrijednosti slijede ga još: Kylian Mbappe, Ousmane Dembele, Alex Oxlade-Chamberlain, Paulo Dybala, Neymar, Rashford... 

Vrijedi istaknuti da prilikom procjene vrijednosti fudbalera CIES nije uzimao samo učinak na terenu, već i niz faktora kao što su čvrstoća u igri, osvajanje lopti, napadanje, kreiranje šansi, šutiranje...  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi