Divković: Klubovi u BiH nemaju dugoročnu viziju
Divković i Jagodić

Nekadašnji trener Gradine iz Srebrenika

Divković: Klubovi u BiH nemaju dugoročnu viziju

S. Mlaćo

Bh. nogometni stručnjak sa UEFA Pro licencom Vinko Divković posljednji angažman u našoj zemlji imao je u FK Gradina iz Srebrenika, nekadašnjem premijerligašu, danas klubu na veoma niskim granama u tek trećem rangu fudbala naše zemlje.

Divković se nakon vođenja Gradine vratio se u Austriju, pokrenuo vlastiti biznis, ali ipak priznaje da je trenerska klupa ono što ga zanima, te da redovno prati stanje u bh. nogometu. 

"Nažalost period u Gradini je bio dosta kratak, jer sam ja u biti taj klub trebao preuzeti u zimskom prelaznom roku. Desio se saobraćajni udes, odnosno osoba koja je bila zadužena za promjenu trenera je imala nezgodu i tek poslije njegovog oporavka došlo je do angažiranja novog trenera. Dojmovi su bili pozitivni, ali kratko je trajalo da bi se ostavio dublji trag", kazao je Divković za SportSport.ba.

Svoj posao nastavio je u nekoliko austrijskih niželigaša, a uporedio je nogomet u toj zemlji i BiH.

"Teško je uspoređivati Austriju i BiH. Uslovi su neuporedivi, ali što se tiče kvalitete igrača u velikoj prednosti su igrači iz BiH. U Austriji je puno lakše raditi sa nogometašima, jer su puno više disciplinovaniji i oni rade ono što im se kaže. Malo je razlika na talentu i shvaćanju nogometa, jer su oni ipak zemlja nekih drugih sportova, te nisu baš neka nogometna velesila", priča naš sagovornik. 

Nogometni klubovi u našoj zemlji poznati su po vrlo čestim promjenama trenera. 

"Česte promjene trenera teško je komentarisati, jer ja nisam u BiH ostavio dubok trag da bih nekom dijelio lekcije. Ja ipak sam mišljenja da treneri nisu toliki krivi, koliko postoji upravljačka kriza u nogometnim klubovima u BiH. Radi se na "ho-ruk", od danas do sutra, te su vizije kratkoročne i nema dugoročnih planova. Klubovi i ljudi koji rade u nogometu žive još uvijek u nekim starim vremenima. Njihov smisao je da grad treba da finansira klub, da treba dobiti od nekog nešto i uvijek je neko drugi kriv. Moramo shvatiti za sva vremena da toga više neće biti i da klubovi moraju biti firme koji će nešto proizvoditi, kako bi sami sebe mogli finansijski ispoštovati", kaže iskusni stručnjak. 

Iako posjeduje UEFA Pro trenersku licencu, trenutno je bez angažmana.

"Ja sam se više okrenuo privatnom biznisu, ali se sada nadam da trebam napraviti jedan zaokret i odlučio sam da više pažnje posvetim svom angažmanu. Pokušavam da se nametnem sa nekim ljudima, a koliko će to biti uspješno ne zavisi samo od mene. Mislim je došlo kranje vrijeme da ja uložim nešto što sam godina stvarao i da to može biti od pomoći", priznaje Divković.

Divković je rodom iz Tuzle, a ovih dana odmara u našem glavnom gradu.

"Tu sam trenutno, ponajviše u društvu sa Vlatkom Glavašom. U Sarajevo je uvijek lijep doći i čovjek se tu osjeća kao kod kuće, a s Vlatkom je uvijek interesantno", dodao je na kraju razgovora Vinko Divković, nekadašnji trener Gradine iz Srebrenika.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi