I mi imamo Gilleta: Koji bh. golman drži rekord?

Odbranjeni penali

I mi imamo Gilleta: Koji bh. golman drži rekord?

Dž. Mrakić

Susret 10. kola belgijske lige između Anderlechta i Mechelena zasigurno je jedan od onih koji se najviše spominju posljednjih dana.

Glavni razlog ovome je Jean-Francosi Gillet, golman Mechelena, koji je domaćim igračima, u susretu koji je završio rezultatom 1:1, vjerovali ili ne, odbranio čak tri penala.

U modernom fudbalu zaista je rijetkost da se uopće jednom timu na istom susretu triput dosudi najstroža kazna, a o tome koliko je „često“ da golman na jednom susretu zabilježi tri odbrane s bijele tačke ne treba ni govoriti.

Ipak, Bosna i Hercegovina ima predstavnika i u ovom parametru. Romeo Mitrović, bivši golman zagrebačkog Dinama, 2000. godine s mladom reprezentacijom igrao je susret kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo, a protivnik je bila selekcija Španije.

Iako je Bosna i Hercegovina pretrpjela poraz od 2:0, najbolji igrač susreta bio je iz redova naše selekcije. Romeo Mitrović u mnogim novinama dobio je desetku za svoj nastup, odbranio je dva penala na susretu, a jedan od izvođača bio je legenda Barcelone i španske reprezentacije – Xavi Hernandez.

Nikome prije ili poslije Mitrovića od bosanskohercegovačkih golmana ovo nije pošlo za rukom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.