Osvrt: Od Evrope se oprostili svi osim Sarajeva
Foto: EPA

Ispali Željo, Zrinjski i Široki

Osvrt: Od Evrope se oprostili svi osim Sarajeva

Odigrano je i drugo pretkolo kvalifikacija za Ligu prvaka i Evropa ligu. Sa završetkom revanš susreta završili su i ovosezonski nastupi tri naša kluba. Čast da ostane jedini predstavnik Bosne i Hercegovine pripala je Sarajevu, koje je jedino preživjelo drugo pretkolo.

Od Sarajeva se uspjeh najviše i očekivao a razloga je mnogo. U ekipu su uložena, za naše prilike, zaista respektabilna finansijska sredstva i dovedena neka vrlo dobra pojačanja. Od igrača poput Stojčeva, Velkoskog, Bilbije, Duljevića i Berberovića se možda ne očekuje da zaigraju grupnu fazu Lige prvaka, ali treće pretkolo Evropske lige za takav tim je zaista nešto što je bilo sasvim realno i očekivano. A oni se nisu dali iznenaditi i uspješno su preskočili prvu evropsku prepreku, ekipu norveškog Haugesunda. Ipak, nije to bilo jednostavno za tim sa Koševa. Prva utakmica pokazala je kako u fudbalu ne pobjeđuje uvijek bolji tim na terenu i da je nekada tridesetak udaraca nedovoljno i za remi ali je pravda zadovoljena u revanšu. Tada je Sarajevo zasluženo i opravdano upisalo trijumf od 3:1 golovima Stojčeva i Okića, koji je dvaput bio strijelac. Tako je izboreno treće pretkolo i dvomeč protiv Atromitosa koji slijedi već naredne sedmice.

Nakon što je sa ukupnih 1:0 izbacio ekipu crnogorskog Lovćena, Željo se od Evrope oprostio protiv Metalurga. Neshvatljivo je ekipa sa Grbavice uspjela ispustiti dva gola prednosti u utakmici odigranoj na Koševu. Makedonski tim je i sa dva gola deficita uspio zaigrati bolje od tima sa Grbavice, promašili su jedanaesterac a prolaz izborili u posljednjim sekundama utakmice iz slobodnog udarca. Bio je to hladan tuš za Želju, koji je od gotovog napravio veresiju i ispustio zlata vrijednu pobjedu koja bi Plavima značila mnogo. Ovako, Željo je ostao bez prilike da se nadmeće sa Omonijom za playoff, bez prilike da još jednom zaradi na prodaji ulaznica, a ispušteno je i novih tristotinjak hiljada KM od UEFA-e koliko bi na Grbavicu stiglo da nije Krsteva i 92. minute. Plavi se sada u potpunosti okreću domaćem prvenstvu i novim izazovima koji slijede vrlo brzo. Željo se pothitno mora oporaviti od evropskog neuspjeha jer prva kola domaćeg prvenstva donose paklen raspored za ekipu sa Grbavice.

Šampion naše zemlje, mostarski Zrinjski, pao je bez ispaljenog metka protiv Maribora u okviru drugog pretkola Lige prvaka. Mostarski klub je nulom na svom terenu sačuvao izglede za plasman dalje, ali je u Mariboru golovima Vršića i Ibraimija poražen sa 2:0 i tako završio svoj nastup. Zrinjski se nakon utakmice žalio na suđenje i na nepostojeći penal, ali za takve stvari sada nema potrebe jer se ništa neće promijeniti. Zrinjski je ovoga puta u Ligi prvaka, ako ništa, prošao bolje nego prošlog puta kada ih su poraženi od luksemburškog Dudelangea.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ekipa Širokog Brijega bila je najsvjetliji primjer na samom početku evropskih izazova za domaće klubove. Bez problema su se  obračunali sa respektabilnom Gabalom koju su izbacili ukupnim rezultatom od čak 5:0. A onda je došlo drugo pretkolo i Mlada Boleslav, i uošte to nije loše izgledalo za Širokobriježane koji su poveli u prvoj utakmici u Češkoj. Ostatak te utakmice kao i susret na Pecari u potpunosti su pripali češkom klubu koji je preokretom u prvoj i ubjedljivom pobjedom u drugoj utakmici prošao dalje. Sa 2:1 i 4:0, Mlada Boleslav je ukupnim rezultatom 6:1 "za nagradu" izborila duel protiv Lyona, a Širokom Brijegu pokazala izlazna vrata iz Evrope za ovu sezonu.

Bilans naših klubova u ovoj evropskoj sezoni iznosi po četiri pobjede, remija i poraza u dvanaest utakmica. Zanimljivo, jedini neporaženi klub je Željezničar koji u četiri utakmice nije niti jednom izgubio ali se oprostio od takmičenja. Evropske duele, dakle, jedino nastavlja Sarajevo koje u narednom pretkolu igra protiv grčkog Atromitosa, protiv kojeg će tražiti plasman u playoff i ponavljanje uspjeha od prije nekoliko godina kada su se tamo sastali sa Clujom.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.