Istorijski šampionat sa 24 tima

Najava EP u Litvaniji

Istorijski šampionat sa 24 tima

EP u košarci, koje se ove godine održava u Litvaniji od 31.avgusta do 18. septembra, prvi je Eurobasket na kojem će nastupiti 24 košarkaške selekcije. Među osam timova kojima je zbog ove činjenice i omogućeno takmičenje nalazi se i naš tim.

Ovaj novi sistem takmičenja trebao je biti u funciji tek od idućeg šampionata, ali na zahtjev Košarkaškog saveza Litvanije, FIBA Europe je odlučila požuriti sa ovim korakom. Upravo zbog ovolikog broja ekipa, a ukoliko uzmemo u obzir da će se sve morati završiti u tri sedmice (realne su šanse mnogih povreda), možda malo zvući zbunjujuće podatak da se na šampionat može prijaviti samo 12 igrača.

Bilo kako bilo, naslov aktuelnog prvaka brani Španija. srebro brane Turci, dok će bronzu nastojati potvrditi Litvanci. Uz njih kandidata za velike rezultate je još mnogo. Francuzi, Rusi, Slovenci, tu je još Srbija, Hrvatska...Uz mnogo NBA igrača (mnogi od njih kao Nowitzcki sanjaju London) pretpostavka je kod mnogih, da će ovo biti jedan od boljih šampionata u istoriji.

Prvoplasirane tri reprezentacije iz četiri grupe idu dalje u grupu E i F. Iz tih grupa: E (timovi iz A i B) i F (timovi iz C i D), prve četiri ekipe idu u četvrtfinale.


Grupa A, Panevezys

Cido Arena: Domaćin je košarkaških utakmica, koncertnih zbivanja ali i biciklističkih utrka (jedina je dvorana u Baltičkim državama koja posjeduju olimpijsku biciklističku stazu).KK Teksas igra u Cido Areni, koja je otvorena 2008. godine.

Španija, Turska, Litvanija, Poljska, Portugal, Velika Britanija

Grupa u kojoj je domaćin prvenstva Litvanija i u kojoj je Španija kao drugi tim na svjetskoj rang listi i aktuelni evropski šampion, uz Tursku kao svjetskog viceprvaka iz 2010. godine, naravno da pobuđuje najveće zanimanje.

U ovoj grupi najviše pažnje izazivaju dvoboji upravo ovih selekcija. Da je tako pokazuju i rezultati u pripremnim utakmicama. Tako je Španija bila nepobjediva za sve selekcije da bi u Kaunasu doživjela poraz upravo protiv Litvanije (88:76). Nakon mnogo godina u Španiji nema Jorgea Garbajose.

Zato je veoma interesantno vidjeti razmišljanje Sergia Liulla koji se ne slaže sa komentarima i stručnim analizama, koje Španjolce opet i apsolutno vide u odbrani aktuelnog sjaja zlata na šampionatu u Litvaniji.

Liull je mišljenja da će se na Eurobasketu u Litvaniji za najsjajnija odličja boriti sedam do osam timova, te da njegova ekipa zaista mora dati sve od sebe, pa čak i više od toga da bi došla do medalje.

"Moramo ići korak po korak. Mnogo je timova, mnogo je onih sa velikim NBA zvijezdama i ovo će biti jedno od najtežih prvenstava u posljednjih nekoliko godina. Ako pokušavam razmišljati o favoritima tu je sedam do osam timova, koji zaista mogu mnogo, recimo, Litvanija, Srbija, Francuska", rekao je ovaj igrač te dodao.

"U nedostatku Jorge Garbajose morat ćemo mijenjati naš stil. Moramo pronaći načina da što bolje iskoristimo potencijal Paua i Marca. Tako bi i ostali igrači kao i ekipa dobili mnogo prostora i širine", rekao je Sergio Liull, velika uzdanica španjolske reprezentacije.

Španjolci su u pripremama rušili sve pred sobom Sloveniju, Francusku, pa i Litvaniju u Španiji. Da li će u tom ritmu nastaviti i na šampionatu pokazat će već prve utakmice.

Po tri igrača iz Italije i Turske predvode domaće na takmičenju. Litvanci mnogo nade polažu u Pocijusa iz Reala, Jasaitiusa iz Ulkera, Jsikevičiusa te neuništivog Songaile.

Turska sa trojcem iz NBA lige Turkogluom, Asikom i Erdenom može i mora mnogo. Utakmice poput one protiv Grčke u sklopu priprema kada su postigli samo 38 poena u Litvaniji im se neće smjeti dešavati.

Od ostale tri ekipe iz grupe A najviše pažnje privlače Britanci koji su predvođeni Dengom iz Chicaga, mada pripremne utakmice pokazuju da je pred učesnicima Olimpijskih igara na njihovom terenu još mnogo posla. Na snažnom turniru u Londonu pobijedili su samo Kinu.

Grupa B, Siauliali


Siauliali Arena: Ova dvorana je završena 2007. godine i u njoj svoje utakmice igra Siulai, to su utakmice domaćeg prvenstva ali i Uleb Eurokupa.

Francuska, Izrael, Italija, Latvija, Njemačka, Srbija

Ovo je dosta izjednačena grupa. Tu nema kvalifikanta kao u grupi A ili u našoj grupi. Rekli bi smo da osim Latvije, sve reprezentacije mogu u drugi krug. Francuska je silno snažna ekipa, Italija želi put na stare staze uspjeha, Srbija je tradicionalno kvalitetna, dok će Nemačka sa Nowitzckim i Kamanom zasigurno imati šta da kaže u ovom  društvu.

Košarkaška selekcija Srbije koja je za Eurobasket u Litvaniji priprema počela u Vršcu već u samom startu je ostala siromašnija za Marka Čakarevića, koji je zbog povrede zgloba desnog stopala morao napustiti pripreme.

Dušan Ivković, kod kojeg je Čakarević zauzimao bitan dio planova vezanih za pripremni period ali i sami šampionat nije želio pogoršanje povrede kod košarkaša, koji je ranije ovoga ljeta potpisao za KK Partizan. Već tada se Čakarević pridružio Nemanji Bjelici, koji ipak još nije otpisan iz operacije Litvanija, ali, koji je tih dana otišao u Barcelonu na dodatne pretrage kada je njegova povreda u pitanju. Na pripremama srbijanske selekcije u punom trenažnom procesu nisu još bili i  Milenko Tepić i Novica Veličković. Dakle imali su problema. A oni su nastavljeni i pred sami početak šampionata kada je Ivković ostao i bez Novice Veličkovića, krilnog centra Reala kojeg je povreda koljena ipak udaljila od Eurobasketa.

Tim predvode Nenad Krstić i Miloš Teodosić (MVP Eurolige) kao najbolji igrači. Nama je interesantan i Savanović, koji je sa FMP-om u Sarajevu osvojio NLB ligu tokom Final Eight turnira. Najjači adut je naravno selektor Dušan Ivković. 

Na Addeco Cupu su dobro počeli da bi u Londonu malo posustali kada su pripremne utakmice u pitanju. Zabilježeni su porazi od Hrvatske i Francuske dok je Velika Britanija savladana sa dva poena prednosti.

Cilj Srbije na šampionatu jeste plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre 2012. godine u Londonu.

I Francuska nije ostala imuna na  probleme koji prate svake opsežne pripreme, Nakon Bokoloa, koji je već odranije otpisan zbog povrede, tokom turnira u Londonu zadesile su ih nove nevolje. Druga utakmica Francuske košarkaške selekcije na "London Invitational Tournamentu" i pobjeda nad Australijom sa 71:67 donijela je sa sobom jedan novi i neočekivani problem za selektora Trikolora Vincenta Coletta.

Tokom utakmice centar Francuske i New York Knicksa Rony Turiaf zadobio je povredu ruke, a radi se o frakturi u lijevoj šaci i već tada je bilo jasno da neće nastupiti u Litvaniji.

Francuska je i bez Turiafa uspjela pobijediti Australiju (71:67), a nedostatak ovoga centra pokrila su preostala dvojica centara Joakim Noah i Kevin Seraphin. Kasnije su ostali i bez Diota. Pa ipak, to se nije osjetilo na pripremama, tek jedan poraz od Španije sasvim je obečavajuća forma.

Francuze predvodi Tony Parker, reper, vlasnik Asvela i jedan od najboljih igrača NBA lige. Ali, tu su još trojica iz Amerike. Istaknimo Noaha, Batuma i Seraphina. To nije tim, to je timčina.

Italija želi staru slavu koju su mukotrpno gradili 33 godine, koliko su prisutni na šampionatima Starog kontinenta. Da li će Belinelli i Bargnani dosegnuti bar dio uspjeha koji imaju italijanski klubovi? Pripreme su završili velikom pobjedom nakon dva produžetka nad Grčkom u okviru Akropolisa.

Njemačka sa Nowitzckim i Kamanom i swa disciplinovanom ekipom uz Izrael sa velikom nadom svjetske košarke Casspijem apsolutno mogu puno u ovoj grupi.

Grupa C, Alytus


Alytaus Arena: Ovo je univerzalna dvorana. Rekonstrukcija je završena 2010. godine.

Grčka, Makedonija, Crna Gora, BiH, Hrvatska, Finska

Košarkaška selekcija BiH pripreme za Eurobasket je otvorila pobjedom nad Makedonijom (50:55), ali je nakon toga serijom laganih neuspjeha i otkazima Varde i Hodžića, koji su napustili pripreme, još i prije samog starta šampionata u Litvaniji osigurati status totalnog i apsolutnog autsajdera ovog takmičenja.

I ono malo optimista u dobre rezultate našeg tima svi ti porazi pretvorili su u pesimiste.

Jer, naprosto je bio neshvatljiv način na koji je naš tim i svi oni koji ga vode išao iz poraza u poraz. U devet utakmica zabilježene su samo dvije pobjede.

Poraz od Francuske je bio peti poraz u nizu u kojem su naši igrači poraženi sa razlikom od 19 poena i više.

Niko nije očekivao pobjede protiv timova koji su zaista bolji od nas, ali da se tako olako gube utakmice protiv Poljske ili Belgije u sklopu priprema, to je ipak zabrinjavajuće.

Loša tranzicija igre, nedostatak kontra-napada i eksplozivnosti kod naših igrača, sve su to stvari koje ne mirišu na dobro. Bez klasične petice upitan je naravno i plasman u drugi krug takmičenja.

Grčka košarkaška selekcija je veliki favorit u našoj grupi ali i šampionata. Na posljednja tri Eurobasketa su bili učesnici polufinala. Na posljednjem EP-u su bili bronzani.

Tokom pripremnog perioda imali su mnogo problema sa izostancima. Tačnije, redali su se kao na proizvodnoj traci. Naši veliki rivali iz grupe na EP-u u Litvaniji ostali su već na samom početku pruprema lišeni usluga jednog bitnog igrača. Riječ je o Sofoklisu Schortsanitisu, koji je tada napustio pripreme ove selekcije.

Naime, njegovi zahtjevi za dopustom (kao razlog je navedena bolest djevojke) su odbijani nekoliko puta, tako da je centar grčke reprezentacije i Macabija napustio pripreme. Mnogi mediji su tada baratali informacijom da je i ovom igraču, baš kao i Mavrokefalidisu izvjesna suspenzija zbog odlaska sa priprema.

Podsjetimo, Grčka će igrati bez nekoliko standardnih i veoma bitnih igrača kao što su Diamantidis i Papalauskas koji neće nastupiti. Tokom priprema imali su i ostalih problema sa povredama i izostancima. Pored Peperologlua i Calathesa iz Panathinaikosa, bio je upitan i Spanoulis koji nastupa za Olympiakos..


Pripreme Grčke košarkaške selekcije i njihovog selektora Eliasa Zourosa tako su se pretvorile u mukotrpan posao na pokrivanju rupa nastalih iznenadnim povredama i otkazima igrača u njihovom taboru. Tako je poziv za pripreme dobio Dimitros Mavreidis. Ovakva odluka je uslijedila nakon što je pripreme napustio Sofoklis Schortsianitis.

Pa ipak, i sa tom, nazovimo je B-ekipom oni su postigli respektabilne rezultate tokom pripremnih utakmica. Mnogo se očekuje od Koufosa igrača Denvera, koji je najveći talenat grčke košarke.

Hrvatska želi da se na ovom šampionatu konačno približi zlatnim 90-im kada su igrali finale protiv Dream Teama SAD-a. Zadnja medalja desila se 1995. godine i možda je tek sada ova generacija spremna za nešto više.

Selekcija Hrvatske je već na pripremama u Osijeku saznala da sa njima neće biti jedan od ponajboljih igrača ove selekcije Roko Leni Ukić.

To je bez sumnje veliki udarac za rivale iz naše grupe, ali Draper, Bogdanović i ostali su imali dobre pripreme u kojima su postizani dobri rezultati. Tako je Slovenija savladana u Ljubljani zajedno sa Crnom Gorom. Srbija i Velika Britanija su pobijeđene u Londonu.

Uzdanice u timu kojeg sa klupe predvodi Joke Vranković su Popović, Tomić, Draper i Bogdanović. U reprezentaciji nisu više Prkaćin, Vujčić i Kasun.


Reprezentacija Crne Gore, koja će također našem timu na predstojećem Eurobasketu praviti društvo u "Balkanskoj grupi" opet je sa Omarom Cookom. Cook je rođen 28. januara 1982. godine u Brooklynu i već je stara faca u taboru naših protivnika.

"El Marine" se priključio pripremama crnogorske selekcije nakon što je dobio nekoliko slobodnih dana da završi sve poslove vezane za transfer u novi klub, a to je Olimpia Milano.

Omarov suigrač Milko Bjelica se osvrnuo na novu-staru pridošlicu na pripremama.

"Cook nam se priključio na pripremama, ali za njega neće predstavljati problem da nas stigne jer on se već navikao na sistem kakav vlada u našem timu. On će nam pomoći da uđemo u formu kakvu priželjkujemo za EP u Litvaniji", rekao je Milko Bjelica, novi suigrač našeg Mirze Teletovića u Caji Laboral.

A kada govorimo o Crnoj Gori, moramo reći da je to najmlađa reprezentacija učesnica šampionata. Crna Gora je nezavisnost stekla prije pet godina, a pod vodstvom Dejana Radonjića bili su prvi u kvalifikacijskoj grupi ispred Izraela, Italije i Latvije.

Sa igračima kao Drobnjak, Peković, Bjelica, Cook, imaju velike ambicije na ovom Eurobasketu.

Makedonija i Finska kao kvalifikant su preostale dvije selekcije u našoj grupi.

Makedonija sada nastupa bez Stefanova, ali tu je Gečevski, neugodni centar sa fenomenalnom rukom za tri poena. Tu je Antić iz Spartaka (SP), a društvo im prave Samardžiski i naturalizovani Amerikanac McCaleb.


Kada su u poitanju Finci, koji su iz kvalifikacija stigli u našu grupu, treba spomenuti par igrača.Jedan od njihovih najboljih košarkaša je Petteri Koponen, koji nastupa za Virtus Bolognu. Ovaj bek-šuter je visok 194 cm. i 2007. godine je draftovan od strane Piladelphije 76ers. Teemu Rannikko je još jedan odličan igrač u timu Finske. On je trenutno član Varesea.

Sa ovim igračima, Finska, koja očito ima snagu da se u utakmicama vraća i iz minus 18 poena do pobjede zaista će biti još jedan protivnik u nizu, koji bi nam mogao zadati glavobolje.

Grupa D, Klaipeda

Klaipedos Arena: Ovaj reprezentativno objekat ima oblik katamarana. Kapacitet za košarkaške utakmice je 5 486 gledaoca.

Rusija, Belgija, Slovenija, Bugarska, Gruzija, Ukrajina

Grupa D je realno gledajući jedna od slabijih grupa na ovom šampionatu. Jasno je već na prvi pogled da se ovdje po kvaliteti izdvajaju Rusija i Slovenija.

Ruse predvodi David Blatt, trener Amerikanac sa izraelskim pasošem. On je sa ovim timom osvojio zlato 2007. godine, a isto će pokušati i ove godine. Holdena više nema u ekipi, ali tu je Kirilenko, Monya, Bykov... Koliko je to dovoljno za medalju pokazat će naredni dani. Za grupu D, ne bi trebalo biti problema.

Slovenija je svoj najveći uspjeh ostvarila na prošlom EP-u kada su bili četvrti. Smodiš, Udrih, Ožbolt i širina klupe na kojoj sjedi Maljković njihova je najveća snaga.

Od ostalih timova u grupi, najviše šansi za narednu rundu ima Belgija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.