Crvena furija za historiju
Foto: EPA

Španija juri treći uzastopni naslov

Crvena furija za historiju

M. Šljivak

Fudbalska reprezentacija Španije na Evropsko prvenstvo u Francuskoj stiže s jednim ciljem, a to je odbrana naslova prvaka Starog kontinenta.

Crvena furija je apsolutni šampion s prethodna dva prvenstva. Tika-taka im je donijela dva uzastopna naslova prvaka, a zlatna generacija španskog fudbala polako odlazi u zaborav.

Ostalo je samo nekoliko imena koji su došli do naslova prvaka na prethodna dva prvenstva. Predvodi ih legendarni duo Iker Casillas - Andres Iniesta, ali se ovaj put selektor Vicente Del Bosque odlučio za zanimljivu ekipu na Euru.

Španci su imali običaj da igraju s lažnom devetkom i bez klasičnog napadača, dodavajući loptu nemilice i prosto se šetali do protivničkog gola.

Međutim, takva igra je već pročitana, pa su se Španci pred Francusku odlučili na promjene u igri, koje su sasvim očigledne.

Brza igra i sjajna realizacija je ono što odlikuje ovu selekciju. Prethodna dva prvenstva im niko ništa nije mogao, no sada je konkurencija mnogo, mnogo jača i Španija će jako teško stići do odbrane naslova.

Popis Španije:

Golmani: Iker Casillas (Porto), David de Gea (Manchester United), Sergio Rico (Sevilla).

Odbrana: Sergio Ramos (Real Madrid), Gerard Pique (Barcelona), Jordi Alba (Barcelona), Juanfran (Atletico Madrid), Cesar Azpilicueta (Chelsea), Mark Bartra (Barcelona), Mikel San Jose (Athletic Bilbao), Dani Carvajal (Real Madrid, Hector Bellerin (Arsenal).

Vezni red: Andres Iniesta (Barcelona), Cesc Fabregas (Chelsea), David Silva (Manchester City), Pedro (Chelsea), Koke (Atletico), Isco (Real Madrid), Thiago (Bayern), Bruno (Villarreal), Saul (Atletico).

Napad: Alvaro Morata (Juventus), Nolito (Celta), Aritz Aduriz (Athletic), Lucas Vazquez (Real Madrid).

Igrač u fokusu: Andres Iniesta (Barcelona)

Andres Iniesta je vođa španske reprezentacije na terenu. Odlaskom Xavija u penziju sjajni veznjak je preuzeo ulogu lidera u nacionalnom timu, a sada će imati priliku da kao vođa odvede selekciju do titule prvaka. Od njega će kretati svaki napad Španaca i njegovim zaustavljanjem protivnici će imati velike šanse za dobar rezultat.

Iniesta je od 2006. godine član Furije. Odigrao je 107 utakmica, postigao je 13 pogodaka i član je generacije koja je ispisala povijest ove zemlje, te jedne od najbolji fudbalskih generacija ikada.

Statistika:

Nastupi na EP: 9

Titule: 3 (1964, 2008, 2012)

Najviše nastupa: Iker Casillas (166)

Najbolji strijelac: David Villa (59)

Raspored na EP:

13. juni - Češka

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

17. juni - Turska

21. juni - Hrvatska 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi