Kada je Italija posljednji put propustila Mundijal?
Foto: Fabio Cannavaro (Italija) diže trofej svjetskog prvaka (EPA)

Četverostruki prvaci svijeta

Kada je Italija posljednji put propustila Mundijal?

Piše: A. Lendo
Italija se po prvi put nakon dugo vremena suočila sa neodlaskom na Svjetsko prvenstvo.

Sama činjenica da ovog novembra Italijani igraju baraž i nisu se plasirali direktno na Svjetsko prvenstvo zabrinula je njihove navijače. To se posljednji put Italijanima desilo u kvalifikacijama za Svjetsko prvnestvo 1998. Azzurri su tada igrali protiv Rusije dvomeč baraža i slavili su sa ukupnim rezultatom 2:1. 

Danas, 20 godina kasnije, Italija ponovo igra baraž, ali ovog puta protiv Švedske koja ih je pobijedila u prvom susretu sa 1:0 na domaćem terenu. 

Italijani strahuju da će se desiti najgori mogući scenario, odnosno da se njihova reprezentacije neće naći na Mundijalu, a to bi bilo prvi put nakon Svjetskog prvenstva 1958. godine koje se održalo u Švedskoj. 

Prije toga, Azzurri se nisu pojavili na Mundijalu 1930. godine koje je održano u Urugvaju. Do sada je u fudbalskoj historiji odigrano 20 svjetskih prvenstava (dva nisu igrana zbog Drugog svjetskog rata), a Italija je propustila samo ta dva, baš kao i Njemačka. Jedina reprezentacija koja je odigrala svako Svjetsko prvenstvo je Brazil, a Brazilci imaju i najviše titula (pet), dok Italija i Njemačka imaju po četiri. 

Revanš susret između Italije i Švedske odigrat će se u ponedjeljak navečer na stadionu San Siro u Milanu sa početkom u 20.45 sati.