Može li Plava mašina pregaziti Maltu?

Željo u borbi za 2. pretkolo

Može li Plava mašina pregaziti Maltu?

Možda su pripreme Željezničara bile prekratke, možda je prekratak bio i odmor koji su dobili fudbaleri tima sa Grbavice. Bilo kako bilo, prve plodove svog rada na pripremama u Sarajevu i Međugorju imati će priliku ubrati danas kada igraju svoj prvi susret prvog pretkola Europa lige.

Protivnik, četvrtoplasirana ekipa Malte iz protekle sezone, sastav Balzana, svakako nije atraktivan, ipak na jučerašnjem treningu ovoga tima mogli smo se jasno uvjeriti da se ne radi od “ribarima”. Da je tako potvrđuju i njihove mjesečne plate od 5.000 eura, a teško je vjerovati da “neki ribar” ima takve mjesečne prihode.

Mnogo promjena u ekipi

Iako Milomir Odović često voli istaći da niko od “standardnih” igrača nije napustio redove kluba iz Zvorničke 27, šef stručnog štaba Plavih pri tome sasvim sigurno zaboravlja Eldara Hasanovića, Mladena Zeljkovića, ali djelom i Benjamina Čolića, koji su dali veliki doprinos u osvajanju drugog mjesta u prošloj sezoni.

Grbavicu je ovoga ljeta napustilo mnogo fudbalera, a pored nabrojanog trojca, redove Želje napustio je Juan Manuel Varea, Anes Nuspahić, Sead Bučan, Tomislav Tomić i kapiten Srđan Stanić. Odović je imao mnogo Želja za ljetni prelazni rok kako bi ojačao ekipu za čiji roster je i u prošloj sezoni često znao reći da je kratak. Uprkos željama iskusnog stručnjaka na Grbavicu su stigli samo Secouba Diatta, Jovan Balogojević i Ivan Livaja, te Brazilac Thiago Farias, koji još uvijek nema pravo nastupa za Želju.

Za razliku od bosanskohercegovačkog vicešampiona Balzan nema iskustvo igranja u Evropi, ali nemaju ga ni neki od mladih fudbalera Želje koji bi trebali biti ključni igrači u sastavu Plavih. Odovićevi izabranici bi trebali borbenom igrom, jakom u duelima, da dominiraju sredinom trenera. Makar takav je plan. Ukoliko se uspiju nametnuti i osigurati većinski posjed lopte to bi svakako trebala biti velika prednost za naš tim.

Memija pod znakom pitanja

Jedno od veliki pitanja za današnji susret kojim će Željo otvoriti novu sezonu jeste i Kerim Memija. Mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine, koji jednako uspješno može pokrivati poziciju desnog beka i desnog krila, u posljednjih nekoliko dana imao je problema s povredom zadnje lože. Laganiji intenzitet treninga, odvojeno od ostalih, trebalo bi da je Memiju vratio na taj nivo da ako bude gusto može u visokom ritmu odigrati makar pola sata. Ipak, prema onome što je rekao Odović na jučerašnjoj press konferenciji vjerovatnije je da će brzonogi fudbaler susret početi na klupi za rezervne igrače.

Oko sastava osim Memije, teško da ima puno dielma, pa će se popularni Oda vjerovatno odlučiti za ekipu koju je izveo na teren protiv Zrinjskog. Tada je Željo nastupio u sastavu: Antolović, Livaja, Bogdanović, Kosorić, Kvesić, Blagojević, Hadžiahmetović, Đelmić, Beganović, Kokot i Bajić.

Današnji susret pored takmičarskog za Plave ima i bitan finansijski značaj, ma koliko to čudno zvučalo. Pored već osiguranih 200.000 eura za igranje u 1. pretkolu Europa lige, u slučaju dobrog rezultata danas protiv Balzana Željo će se približiti novoj novčanoj nagradi od 210.000 eura, koliko dobija klub koji se plasira u 2. pretkolo.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Bez TV prenosa

Susret između Balzana i Željezničara počinje u 17:45 minuta na stadionu Hiberniansa, a sudi ga finski arbitar Dennis Atamo. Direktnog TV prenosa neće biti, a tekstualni LIVE prenos moći ćete pratiti na našem portalu. Bilo kakva pobjeda za Plave bila bi prihvatljiva, što zbog pozitivnog rezultata za revanš, što zbog bodova za klupski i nacionalni koeficijent za narednu sezonu.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.