Odbrana Liverpoola nudi više zabave nego 9gag
Foto: EPA

Odbrana Liverpoola nudi više zabave nego 9gag

S. Bošković

Prije nešto više od dvije godine na klupu jednog od najvećih engleskih klubova, Liverpoola, sjeo je Jurgen Klopp, ljubimac Mainza, Njemačke i Žutog zida. 

Dolazak karizmatičnog fudbalskog stručnjaka u grad na rijeci Mersey popraćen je parolom "Klopp to the Kop", aludirajući na tribinu Anfielda gdje su smješteni oni najvatreniji navijači nekad engleskog velikana, a danas  engleskog kluba koji je malo iznad prosjek. 

Gostovanje u Liverpoolu, pogotovo na crvenoj strani grada, danas upalog u tmurno sivilo jer je Manchester postao ekonomski centar Velike Britanije, glasilo je za jedno od najgorih, najtežih, a bod je bio premija i ravan pobjedi.

Ali vremena se mijenjaju, Anfield napuštaju igrači koji bilo šta vrijede, a dolaze oni koji nisu dovoljno kvalitetni da nose dres Liverpoola

Prije dva dana rođendan je slavio Ian Rush, koji je u crvenom dresu u 660 utakmica postigao 346 golova. Otišao je i Dalglish, Owen, Fowler, Tommy Smith, Callaghan. Legende Anfielda i oni koji su stvorili Liverpool. 

Mascherano, Xabi Alonso, Torres, Suarez i mnogi drugi su napustili stadion kraj rijeke Mersey. Zaboravile su se legende iznad, duh fudbala je napustio stadion, a umjesto nekih novih Dalglisha igrali su neki novi downinzi, morena, a na mjestu Smitha, nekadašnjeg stupa odbrane za vrijeme najboljeg Liverpoola u historiji, stajao je i stoji Dejan Lovren. 

Prije sedam godina klupu Liverpoola je napustio Benitez, došao je Roy Hodgson i imao je izgled četvrtog jahača apokalipse. 31 utakmica, 13 pobjeda, devet remija i isto toliko poraza su bili učinka Hodgsona uz lošu igru i možda nikad gore igrače na Anfieldu. Naredni na redu je bio Kenny Dalglish, legenda kluba, miljenik navijača i reći će mnogi autoritet. Ali on nije imao kome da bude autoritet jer Stewart Downing, Jonjo Shelvey, Jay Spearing, Andy Carroll i ostali nisu nikad bili igrači koji su bili dovoljno kvalitetni za Liverpool, ima ih i još, no za mnoge od tih igrača koji nisu spomenuti danas je teško vjerovati i da su nekad nosili crveni dres. 

Naravno, bili su tu Carragher i Gerrard, ali da Anfield gori, oni bi bili na Anfieldu prije vatrogasaca i sa suzama  koje bi im kapale iz očiju gasili vatru. 

Tračak nade Liverpoolu donio je Brendan Rodgers, koji bi da se Gerrard nije okliznuo protiv Chelseaja vjerovatno i dan danas sjedio na klupi. Ali istina je da pod Rodgersom Liverpool nije izgledao dobro, osim u sezoni 2013/2014 kad su Suarez, Sturridge i Sterling činili čuda, a klimava odbrana je nekako držala. 

I nakon odlaska Rodgersa došao je čovjek s početka teksta, karizmantni njemački stručnjak Jurgen Klopp, bolje rečeno tvrdoglavi njemački stručnjak Jurgen Klopp. 

Prve njegove sezone Liverpool je igrao dva finala, Liga kupa i Evropske lige, oba su Redsi izgubili. No, oprošteno je to bilo Kloppu jer je tek došao i čekalo se da uvede svoje igrače, svoj sistem i da pokaže zašto je bio s Borussijom Dortmund prvak. 

No, prošla sezona je već druga priča. Liverpool je završio četvrti, što je za klub koji se već polako navikao na Evropsku ligu četvrtkom bio veliki uspjeh. Četvrto mjesto s 76 bodova i ispred Manchester Uniteda i Arsenala. Naravno, svi su očekivali brojna pojačanja, pogotovo u odbrani. No, nije došao niko. Klopp je želio samo Virgila van Dijka, kao dijete u prodavnici kad želi samo jednu igračku koja nije na prodaju, i odbijao je da gleda na ostala mjesta, možda u nekim drugim prodavnicama. 

Redsi su u sezonu ušli s odbranom koja bolje može poslužiti kao slika na 9gag-u, stranici koja služi za postavljanje smiješnih slika, nego na terenu. Alberto Moreno, Dejan Lovren, Joel Matip i dva dječaka, Gomez i Alexander - Arnold, mada posljednja dva su čak i svijetla tačka odbrane ili, ako želite, manje crna tačka odbrane. 



Samo u ligi, Liverpool je ove sezone primio 16 golova. Više od toga su primili Watford, Stoke City, Everton, West Ham i Crystal Palace. 

Bolna je istina da je Palace zadnja ekipa lige u ovom trenutku, Everton 18., Stoke 17., West Ham 16., a Watford je šesti. Ako se pitate koliko je golova primila predzadnja ekipa lige, Bornemouth , odgovor je 13. 

U ligu su ove sezone ušli Newcastle, Huddersfield i Brighton i sve ove tri ekipe imaju bolju odbranu od Liverpoola.

No, statistika da se pokaže koliko je Liverpool loša ekipa nije dosta, trebalo bi sjesti i pogledati sve utakmice ove sezone, u ligi i smijati se. Greške Lovrena ne mogu stati na prste dvije ruke, a teško i na nožne prste. 

Napad, također nije jača strana ovog tima, unatoč tome što bi po imenima možda i trebao biti. Salah, Firmino i Mane ne znaju da postignu gol, jer Liverpool je ekipa koja šutira najviše, a zabija najmanje. Redsi su zabili 14 golova u sezoni. Prvih šest ekipa na tabeli je zabilo više od toga. Možda je i stvar u lošem veznom redu, u kojem osim Coutinha, nema kreativnog igrača, nego defanzivni igrači; Henderson, Can, Wijnaldum nemaju tu preglednost i kvalitetu da učine nešto korisno u napadu.

Nemoguće je reći šta je problem u Liverpoolu. Istina je da je jedan veliki faktor nedostatak kvalitetnih igrača, pogotovo u odbrani. No, čini se da je problem dosta dublji. Djeluje da na Anfieldu crvena boja polako prima boju uvenule ruže. Jurgen Klopp će reći da lopta neće u mrežu protivnika, da se desila greška u odbrani, no teško će nekad reći da je protivnik bio bolji i nikad neće priznati da mu treba dodatan igrač, kvalitetniji i uvijek će pitati za cijenu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Pored toga, igra Liverpoola je potpuno razbijena. 19 klubova u ligi zna kako pobijediti Liverpool. Najbolji timovi će napasti Liverpool, a odbrana će se pogubiti i postići će gol. Oni timovi koji i dalje smatraju da je bod protiv Redsa veliki rezultat zatvorit će se i čekati da se Coutinho svaki put zabije u neprobojni badem ili da Salah promaši pet prilika koje se nisu smjele promašiti. Uzet će bod ili će istrčati kontru. 

Tužna je realnost, za engleski fudbal, ali i za evropski da Liverpool više nije veliki klub po rezultatima, nego je tim koji se bori za to da igra četvrtkom, a možda nekad i zaluta u Ligu prvaka ako neko, kao prošle sezone Manchester United i Arsenal, odigra loše kroz 38 kola. 

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti