Ovo je dokaz da je Džeki potrebna veća podrška saigrača
Foto: EPA

Bez Salaha je teže

Ovo je dokaz da je Džeki potrebna veća podrška saigrača

Bh. napadač Edin Džeko polako 'hvata zalet' u novoj sezoni, u kojoj će pokušati biti barem blizu prošlosezonskog učinka od 29 golova u Seriji A, odnosno 39 golova u svim takmičenjima u dresu Rome.

Džeko je u prva četiri kola italijanskog prvenstva postigao tri pogotka, od čega dva Veroni u subotu (3:0), i to bi mogao biti znak da kapiten naše reprezentacije ulazi u prepoznatljivu golgetersku formu i da se privikava na novog trenera, ali i život bez Mohameda Salaha.

Upravo je Egipćanin najčešće asistirao Džeki za golove u prošloj sezoni, a 31-godišnji napadač Rome je javno priznao da mu Salah nedostaje, dok je nakon utakmice protiv Atletico Madrida (0:0), na kojoj se nije naigrao, jasno poručio da mu treba veća podrška saigrača. 

"Večeras nisam previše puta dotakao loptu. Nadam se da ću u narednim utakmicama imati više dodira kako bih postigao i neki pogodak. Ne krijem da sam želio veću ulogu. Nije nikad lako u ovakvim utakmicama i zbog toga nisam bio sretan na kraju utakmice", istakao je tada Džeko, čije su riječi u Italiji protumačili kao kritike prema novom treneru Eusebiju Di Francescu. Međutim, Edin je to kasnije demantovao rekavši da nije riječ o tome i da ima potpuno povjerenje u novog trenera.

Ipak, jedan statistički podatak je jasan dokaz da je Edin Džeko u pravu. U prošloj sezoni je Džeko ubjedljivo prednjačio po broju pokušaja (udaraca u okvir gola protivnika) među fudbalerima u Seriji A, što je davalo rezultat, dok je u prva četiri kola situacija posve drugačija.

Edin Džeko je do sada tek 11. u tom segmentu, što je neobično kada se u obzir uzme da je najistureniji fudbaler Rome na svakoj utakmici. Džeko je u prva četiri kola uputio samo sedam udaraca u okvir gola, od čega je tri puta bio precizan.

Usporedbe radi, napadač gradskog rivala Ciro Immobile ima 15 udaraca u okvir gola, čak osam više od Džeke, i šest postignutih golova, dok je prvom strijelcu lige Paulu Dybali za osam pogodaka bilo potrebno samo 14 pokušaja na četiri utakmice. Na trećem mjestu ove liste je Adem Ljajić, koji je 12 puta šutirao u okvir gola, a onda slijede Mauro Icardi (11), Dries Mertens (10), Lorenzo Insigne (8), Federico Chiesa (8), Josip Iličić, Gonzalo Higuain, Massimo Coda i Edin Džeko (7), Jose Callejon (6)...

Potražite više informacija na temu Serie A:

Roma već u srijedu gostuje Beneventu, što će biti prava prilika da Edin Džeko poboljša svoj skor, a ostaje nam da vidimo hoće li ga saigrači početi malo više upošljavati i koristiti u napadu. Za golgetera njegove klase, bila bi šteta da ne bude tako.

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi