Poznati kandidati za Zlatnu loptu

Pet igrača iz engleske Premier Lige

Poznati kandidati za Zlatnu loptu

E. Ganibegović

FIFA je objavila listu igrača i trenera, koji će se nalaziti u konkurenciji za najboljeg igrača i trenera za sezonu 2016/2017.

Cristiano Ronaldo i Lionel Messi će se natjecati za naslov najboljeg svjetskog nogometaša, nakon što su njihova imena još jednom ušla na listu kandidata za najboljeg FIFA igrača. 

Na ovoj listi se nalaze imena 24 igrača, naravno kao i godinama unazad, favoriti su Ronaldo i Messi.

Engleska Premier liga ove godine ima pet predstavnika, a to su Harry Kane, Eden Hazard, Zlatan Ibrahimović, N'Golo Kante i Alexis Sanchez.

Svima je već poznato da je Ronaldo prethodne godine uzeo Zlatnu loptu, a iza sebe ima fenomenalnu sezonu, tako da ne bi čudilo osvajanje iste. 

Na listi se nalaze sljedeća imena: Pierre Aubameyang (Gabon, Borussia Dortmund), Leonardo Bonucci (Italy, AC Milan), Gianluigi Buffon (Italy, Juventus), Daniel Carvajal (Spain, Real Madrid), Paulo Dybala (Argentina, Juventus), Antoine Griezmann (France, Atletico Madrid), Eden Hazard (Belgium, Chelsea), Zlatan Ibrahimovic (Sweden, Manchester United), Andres Iniesta (Spain, Barcelona), Harry Kane (England, Tottenham Hotspur), N'Golo Kante (France, Chelsea), Toni Kroos (Germany, Real Madrid), Robert Lewandowski (Poland, Bayern Munich), Marcelo (Brazil, Real Madrid), Lionel Messi (Argentina, Barcelona), Luka Modric (Croatia, Real Madrid), Keylor Navas (Costa Rica, Real Madrid), Manuel Neuer (Germany, Bayern Munich), Neymar (Brazil, Paris St Germain), Sergio Ramos (Spain, Real Madrid), Cristiano Ronaldo (Portugal, Real Madrid), Alexis Sanchez (Chile, Arsenal), Luis Suarez (Uruguay, Barcelona), Arturo Vidal (Chile, Bayern Munich)

Također, kao i svake godine, uručuje se nagrada i za najboljeg trenera u sezoni. Prethodne godine, pobjednik je bio trener Leicester Cityja, Claudio Ranieri, koji je napravio nevjerovatne stvari sa Lisicama, te tako došao do prvaka engleske Premier lige. 

Posljednja sezona je bila veom zanimljiva, mnogi treneri su napravili velike stvari, međutim ulogu favorita ima trener Real Madrida Zinedine Zidane, koji je sa kraljevskim klubom osvojio prvenstvo Španije i Ligu prvaka. 

Na listi se nalaze imena sljedećih trenera: 

Massimiliano Allegri (Italy, Juventus), Carlo Ancelotti (Italy, Bayern Munich), Antonio Conte (Italy, Chelsea), Luis Enrique (Spain, Barcelona), Pep Guardiola (Spain, Manchester City), Leonardo Jardim (Portugal, Monaco), Joachim Loew (Germany), Jose Mourinho (Portugal, Manchester United), Mauricio Pochettino (Argentina, Tottenham Hotspur), Diego Simeone (Argentina, Atletico Madrid), Tite (Brazil), Zinedine Zidane (France, Real Madrid).

Kandidati su izabrani od strane nacionalnih trenera i kapitena, kao i od medija i fanova, a pobjednici će biti proglašeni 23. oktobra u Londonu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi