Protiv Austrije se "oprostili"  DDR i Jugoslavija

Odigrali posljednje zvanične kvalifikacijske utakmice

Protiv Austrije se "oprostili" DDR i Jugoslavija

Uz većinu reprezentacija vežu se neke zanimljive priče, a jedna je jako zanimljiva kada je u pitanju reprezentacija Austrije. Austrijanci su u dva kvalifikacijska ciklusa zaredom igrali svoje posljednje utakmice protiv selekcija koje su završile u knjigama istorije. Radilo se o Istočnoj Njemačkoj i Jugoslaviji.

U kvalifikacijama za SP u Italiji, Austrija je bila u grupi sa Sovjetskim Savezom, Turskom, Istočnom Njemačkom i Islandom. Sovjeti su dominirali, sa jednim porazom su završili na prvom mjestu. Austrijanci su također završili u Italiji sa dva boda manje. U posljednjem kolu, 15.novembra 1989. godine na Prateru su igrali Austrija i DDR. Legendarni Toni Polster je postigao sva tri gola,

DDR je kasnije će ispostaviti odigrao svoju posljednju zvaničnu kvalifikacijsku utakmicu. Uskoro je će biti srušen Berlinski zid, Njemačka će u Italiji uzeti naslov svjetskog prvaka. Za sva vremena će ostati zapisano da su posljednju kvalifikacijsku utakmicu za DDR odigrali Heyne, Stahmann, Kreer, Schossler, Lindner, Doschner, Steinmann, Sammer, Stubner, Kirsten i Thom. Selektor je bio Manfred Zapf, dok su sa klupe ušli Thomas Doll i Uwe Weidemann.

Zanimljivo, Istočna Njemačka se našla u žrijebu za Euro 1992. godine zajedno sa Belgijom, Luksemburgom, Velsom i Zapadnom Njemačkom. Prvu utakmicu je DDR trebao igrati kontra Belgije 12
septembra 1990. godine, ta utakmica je odigrana na kraju kao prijateljska i bila je definitivno zadnja. 

U kvalifikacijama za Euro 1992. godine, zajedno u grupi 4 našle su Austrija, Jugoslavija, Danska, Sjeverna Irska i Farska Ostrva. Jugoslavija je pod vodstvom Ivice Osima, nanizala četiri čiste pobjede nakon čega je stigao poraz na Marakani od Danske. S obzirom da je Danska slavila u Beču 3:0, Jugoslavija je za plasman u Švedsku trebala pobjedu u posljednjem kolu protiv Austrije na Prateru.

Sve je bilo gotovo do kraja poluvremena, golove su postigli Lukić i Savičević. Jugoslavija je završila na prvom mjestu, a posljednju zvaničnu kvalifikacijsku su odigrali Omerović, Vujačić, Milanič, Novak, Hadžibegić, Jokanović, Lukić, Savičević, Pančev, Baždarević, Mihajlović.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Jugoslavija se baš kao i DDR našla u žrijebu EURA zajedno sa Engleskom, Švedskom i Francuskom. Sve što je ona Jugoslavija uspjela još odigrati bila je prijateljska utakmica protiv Holandije u Rotterdamu 25. marta 1992. godine. Nakon agresije na Hrvatsku i BiH uslijedile su sankcije pa je Danska zamijenila Jugoslaviju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.