Real osvojio Ligu prvaka, ali Juventus zaradio više novca
Foto: EPA

UEFA dijelila novac

Real osvojio Ligu prvaka, ali Juventus zaradio više novca

Piše: E. Škorić
Iako je Real Madrid slavio u Cardiffu protiv Juventusa u finalu Lige prvaka s 4:1, Stara dama je više profitirala od UEFA-e.

Juve je poražen u finalu u Cardiffu, ali se u klupsku kasu italijanskog kluba prililo više novca nego u kasu Real Madrida, koji je nedavno sitgao do 12. trofeja prvaka Evrope.

Naravno, postoje i razlozi zašto je to tako. Naime, kako je izračunao italijanski portal Calcio Finanza, Juve je od Lige prvaka zaradio 109 miliona eura, 25 miliona više nego Real Madrid.

Štaviše, Real je zaradio svega tri miliona više nego Leicester koji je ispao u četvrtfinalu najelitnijeg klupskog takmičenja. 

UEFA ima jasan algoritam prema kojem dijeli profit na klubove. Juve je u prednosti jer je bio bolje rangiran u ligi od Real Madrida sezonu ranije, a osim toga UEFA u Italiji prihode dijeli na tri ekipe, dok u Španiji novac dijele četiri ekipe.

Važno je također istaći za kraj da u Italiji klubovi zarade 248 milliona eura od televizijskih prava, a u Španiji "samo" 208 miliona eura. Odnosi se na ukupan novac za kompletnu ligu.


Liga prvaka