Švicarac rame uz rame s Del Pierom i Inzaghijem

Mehmedi pogađao u četiri uzastopna meča

Švicarac rame uz rame s Del Pierom i Inzaghijem

M. Šljivak

Napadač Bayera iz Leverkusena Admir Mehmedi jučer je stigao do petog pogotka u Ligi prvaka ove sezone.

Gol protiv Bate Borisova donio je Apotekarima jedan bod na nezgodnom gostovanju, a švicarski napadač je tim pogotkom ušao u povijest Lige prvaka.

Postao je jedan od pet igrača, koji su u četiri uzastopne utakmice postigli pogotke za svoj klub u najelitnijem klupskom takmičenju.

Mehmedi je propustio duel s Barcelonom na Nou Campu, ali je prisustvo u ostale četiri utakmice iskoristio da postigne pet pogodaka, te je ušao u povijest Lige prvaka.

Pored njega u ovo društvo spadaju dvije italijanske legende, Alessandro Del Piero i Filippo Inzaghi. Pored njih, tu su Diego Costa i nekadašnji napadač Porta Ze Carlos.

Ze Carlos je noseći dres Porta u dvije sezone uspio postići četiri pogotka u susretima gdje je igrao. Većinu utakmica je ovaj Brazilac propustio zbog povreda ili je bio izostavljen, ali je svaku priliku koristio da postigne gol.

Četiri nastupa u sezonama 1992/1993 i 1993/1994, donijela su mu i četiri pogotka, a pogađao je protiv Goteborga, Werdera i dva puta protiv PSV-a.

U sezoni 1995/1996 po prvi put je u dresu Juventusa Ligu prvaka igrao legendarni Alessandro Del Piero. 

Pinturicchio je bio nezaustavljiv po protivničke igrača, pa je postigao pet golova u pet utakmica zaredom. Dva puta je pogađao protiv Dortmunda i Glasgow Rangersa, te jednom protiv Steaue iz Bukurešta, koja je na domaćem terenu i prekinula njegovu seriju golova.

Zatim je ovaj rekord srušio Filippo Inzaghi. Pippo je bio u strašnom naletu u dresu Milana. U sezoni 2002/2003, sjajni napadač je u četiri kola postigao osam pogodaka. Krenulo je s dva gola protiv francuskog Lensa, zatim je Deportivu u La Coruni dao hat-trick, da bi  zatim u dva meča minhenskom Bayernu postigao tri gola.

Njegov rekord je još uvijek nedostižan, a u društvo igrača sa postignutim pogocima u četiri uzastopna meča u kojima je igrao, uključio se i Diego Costa.

Prgavi napadač je u dresu Atletica iz Madrida postigao pet golova. U grupnoj fazi je pogađao protiv Austrije iz Beča i Porta, da bi u nokaut fazi postigao tri gola u dva nastupa protiv Milana.

Tako je Admir Mehmedi pogotkom protiv Batea ušao u zaista odabrano društvo, te je došao do jako zanimljivog rekorda.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.