Željezničar u Evropskoj ligi ima respektabilan skor

U iščekivanju duela sa Standardom

Željezničar u Evropskoj ligi ima respektabilan skor

Bosna i Hercegovina je u ovoj sezoni ostala na samo jednom predstavniku u Evropi. Čast bh. klupskog fudbala brani Željezničar, koji je do sada uvezao čak četiri evropske pobjede u prva dva pretkola Evropske lige.

Željezničar je do sada tri puta nastupao u Evropskoj ligi, otkako ovo takmičenje nosi taj naziv. Plavi su odigrali ukupno dvanaest utakmica u kojim su upisali samo dva poraza, što je pravi kuriozitet kada se u obzir uzme kako loše rezultate naši klubovi bilježe u Evropi od osamostaljenja naše države.

Plavi sa Grbavice u ovom takmičenju imaju zaista respektabilan skor. Željo je upisao šest pobjeda, četiri remija i dva poraza, a čak devet od dvanaest utakmica završio je bez primljenog gola. Zanimljivo, Plavi uprkos tome nemaju pozitivnu gol razliku (10:10).

Najzaslužniji za to je Maccabi iz Tel Aviva, koji je u sezoni 2011/2012. sa ukupnih 8:0 demolirao Željezničar u 3. pretkolu Evropske lige, nakon što je sarajevski tim prethodno izbacio Sheriff sa ukupnih 1:0. Na preostalih deset utakmica, Željo je primio svega dva gola i to na prošlogodišnjoj utakmici protiv Metalurga, kada je makedonski klub na šokantan način izbacio Plave iz Evrope (2:2).

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Vrijedi istaći da se Željezničar nalazi u seriji od osam uzastopnih evropskih utakmica bez poraza, što je apsolutni rekord bh. klubova u Evropi. 

Sezona pretkolo protivnik kući u gostima ukupno
2011/2012. 2. Sheriff Tiraspol 1:0 0:0 1:0
  3. Maccabi Tel Aviv 0:2 0:6 0:8
sezona pretkolo protivnik kući u gostima ukupno
2014/15. 1. Lovćen 0:0 1:0 1:0
  2. Metalurg Skoplje 2:2 0:0 2:2
sezona pretkolo protivnik kući u gostima ukupno
2015/16. 1. Balzan 1:0 2:0 3:0
  2. Ferencvaroš  2:0 1:0 3:0
Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.