Željo ispao nakon što je prokockao dva gola prednosti

Kraj evropskog puta za Plave

Željo ispao nakon što je prokockao dva gola prednosti

Fudbaler Željezničara eliminisani su iz Europa lige od Metalurga nakon što su pred domaćim navijačima prokockali prednost od dva gola, pa se makedonski tim nakon 2:2 u susretu na Olimpijskom stadionu Koševo plasirao u narednu fazu takmičenja.

Fudbaleri Željezničara su, sasvim očekivano, krenuli ofanzivnije od samog početka utakmice. Prvi korner za Plave izborio je Nuspahić već u 2. minuti, ali je nakon ubačaja Jamaka napad Željezničara napravio kontra-faul. Gosti su prvu ozbiljniju priliku imali u 5. minuti utakmice. Poslije nešto slabije intervencije Antolovića, u petercu domaćih nije bilo fudbalera Metalurga koji bi loptu pospremili u mrežu domaćih. 

Ono što je šef stručnog štaba Željezničara najavio na jučerašnjoj press-konferenciji, njegovi fudbaleri su večeras sprovodili u djelo. Rezultat takve igre stigao je već u 16. minuti utakmice. Prethodno je gostujuća odbrana na desnoj strani srušila Tomislava Tomića. Slobodnjak je izveo Riad Bajić na, a loptu je na putu ka petercu Metalurga Dodevski kratko dodirnuo, da bi ona je završila u maloj mrežici Efremova.

I nakon vodećeg gola fudbaleri najtrofejnijeg bh. kluba nastavili su sa igrom i pristupom od samog početka utakmice. 

Imali su i gosti svoje prilike nakon što su se oslobodili početnog pritiska, ali i nakon šoka zbog primljenog gola. U 22. minuti je probao Dalčeski, ali njegov udarac bio je premlak za Marjana Antolovića. Četiri minute kasnije novi slobodan udarac za Željezničar. Sjajno ga je izveo Bajić, Bogdanović je još bolje šutirao, njegov udarac brani Efremov. Ipak, stoper Plavih bio je u ofsajdu. 

Novi slobodnjak za izabranike Admira Adžema izborio je večeras sjajni Anes Nuspahić. Uslijedila ja kombinacija Jamaka i Sadikovića, ali udarac ovog prvog je otišao pored.

U 31. minuti kapiten gostiju Mile Krstev ispalio je "bombu" sa preko 35 metara, a čuvar mreže Željezničara loptu je izvadio ispod prečke izbacivši je u korner. Upravo nakon ovog kornera Leskaroski je pokušao iz voleja, ali je Antolović ponovo sjajnom intervencijom spasio svoju mrežu.

Gostujući trener Sergjan Zaharievski reagovao je već u 32. minuti, pa je umjesto Tanturovskog u igru uveo Simonovskog. Fudbaleri Metalurga u finišu prvog poluvrema su igrali dosta otvorenije, što je bila prilika za Željezničara da ozbiljnije ugrozi gol gostiju. 

U 38. minuti Stanić je napravio dobar prodor, centrirao, ali na njegovo prilično oštaro ubacivanje nije imao ko da reaguje u peterecu Metalurga. Manje od 60 sekundi poslije Stanić pokušava lijevom nogom sa 20 metara, ali njegov udarac blokira gostujuća odbrana, a Efremov sigurno hvata loptu.

Početak drugog poluvremena obilježila je dominacija Željezničara. Jamak je uposlio Tomića u odličnoj kontri, a udarac veznjaka krajnjim naporom brani Efremov. Loptu je izvadio ispod same prečke svog gola. Igrala se 54. minuta kada gostujući trener napravio je svoju drugu izmjenu. Umjesto Ristevskog Zaharievski je u igru poslao Naumoskog.

Samo nekoliko trenutaka kasnije uslijedila je brza kontra Željezničara. Jamak je odlično uposlio Riada Bajić, a mladi reprezentativac Željezničara sjajnim udarcem pogodio je nebranjeni dio gola Efremova. Sve je izgledalo kad da će Željo put Kipra i 3. pretkola gdje je pobjednika ovog duela čekala Omonia.

Igrala se 57. minuta kada je glavni arbitar meča pokazao je bijelu tačku, na asistenciju linijskog sudije, nakon što je Kvesić igrao rukom. Ipak, Simonovski je promašio najstrožiju kaznu za goste. Tada su i oni najveći optimisti teško vjerovali da makedonski tim može dalje. Ipak, fudbaleri Metalurga nisu odustajali.

Umjesto da promašeni penal da krila domaćim fudbalerima, a sreže ih gostujućim desilo se  ono sasvim suprotno. Nakon promašenog jedanaestrca gostisu zaigrali mnogo ofanzivnije, a domaći kao da su nesvjeno prepustili inicijativu gostima.

Pola sata prije kraja Krstev je ponovo sjajno šutirao iz slobodnjaka sa oko 40 metara, ali Antolović loptu izbacuje u korner.

U 60. minuti zatresla se mreža domaćih, ali je gostujući fudbaler bio u ofsajdu. Ipak, dvije minute kasnije Metalurg je uspio smanjiti vodstvo na Željezničara. Za goste je pogodio Radeski. Nakon što su smanjili rezultat, gosti su još žešće krenuli ka golu Željezničara. Dvadeset minuta prije kraja trener makedonskog sastava obavio je posljednju izmjenu, a Dodevskog je zamijenio Angelov.

Umjesto Damira Sadikovića, Adžem je od 72. minute u igru poslao Eldara Hasanovića, a deset minuta kasnije trener Željezničara je obavio i svoju posljednju zamjenu, a Bajića koji se žalio na grčeve je zamijenio Turković.

Pet minuta prije kraja meča, sa svega dva-tri metra, Simonovski je nakon udarca glavom pogodio domaćeg golmana Antolovića. 

Bespotreban prešaj Kosorića, na nekih 20 metara od gola, u 2. minuti sudijske nadokande koštao je Plave plasmana u  narednu fazutakmičenja. Za sve udarce  koji nisu pogodili mrežu Antolovića tokom meča Mile Krstev naplatio je golom u sudijskoj nadokandi kada je loptu iz slobodnjaka poslao u Antolovićevu stranu za konačnih 2:2. 

U samom finišu sudijske nadoknade priliku za Plave imao je Bogdanović, ali stoper Željezničara između trojice protivničkih fudbalera nije uspio na pravi način glavom da zahvati loptu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.