Kraj dominacije: Čudesni Slovenci razbili Špance

Slovenija u finalu Eurobasketa

Kraj dominacije: Čudesni Slovenci razbili Špance

D. Rakanović

Košarkaška reprezentacija Slovenija plasirala se u finale Europskog prvenstva. Slovenci su večeras u Istanbulu u sjajnoj utakmici savladali aktuelne prvake Španiju sa rezultatom 92:72.

Slovenci su bolje otvorili utakmicu i došli do šest poena prednosti trojkom Alekseja Nikolića. (16:10) Španci su uspjeli da se probude i smanji zaostatak, ali Goran Dragić pogađa trojku i Slovenija nakon prvog perioda vodi sa šests poena. (25:19)

Španci u drugoj četvrtini poenima braće Hernangomez uspijevaju smanjiti prednost, ali sjajni Dončić pogađa trojku i vraća prednost. (35:31) Slovenci do kraja ove četvrtine kontrolišu rezultat i na poluvrijeme odlaze sa četiri poena prednosti. (49:45)

U trećem periodu prava rapsodija izabranika Igora Kokoškova. Sjajnom igrom u odbrani dopustili Špancima da postignu samo 12 poena, dok je na drugoj strani mladi Dončić razigravao kompletnu ekipu i prednost Slovenaca raste iz minuta u minut. Nakon 30 minuta Slovenci su imali 16 poena prednosti (73:57). 

Na startu četvrtog perioda Prepelič pogađa trojku za +19, ali Španci veoma brzo smanjuju na 14 poena zaostatka. (76:62) Tada na scenu stupa Goran Dragić koji sa pet vezanih poena donosi prednost od 21 poena svojoj reprezentaciji (83:62) i odlučuje pitanje pobjednika. Do kraja utakmice pobjeda Slovenaca nije dolazila u pitanje, pa je moglo krenuti veliko slavlje. Slovenija slavi istorijski plasman u finale Eurobasketa gdje će igrati protiv pobjednika duela između Rusije i Srbije. 

U selekciji Slovenije najefikasniji su bili Anthony Randolph i Goran Dragić sa po 15 poena. Dvocifreni su bili i Prepelič sa 13, Vidmar sa 12 i Dončić sa 11 poena, 12 skokova i osam asistencija. 

Kod Španaca istakao se Pau Gasol sa 16 poena. Pratili su ga Rubio sa 13 i Mark Gasol sa 12 poena. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi