Orlando u finalu, doviđenja James
Slavlje Magica sa peharom pobjednika Istoka

NBA Playoff

Orlando u finalu, doviđenja James

Orlando Magic osvojili su titulu prvaka Istočne konferencije pobjedom nad Cleveland Cavaliersima rezultatom 103:90, ukupno 4:2 u seriji i tako se plasirali u veliko NBA finale gdje ih čekaju LA Lakersi.

Čekali su punih četrnaest godina da se ponovo nađu u finalu NBA doigravanja, i dočekali su. U velikom stilu su odigrali play-off i bila bi nepravda vidjeti u četvrtak protiv Lakersa bilo koga drugog osim njih. Prvi put nakon 1995. godine i one sjajne generacije u kojoj su igrali Shaquille O'Neall, Grant Hill i Peny Hardaway, igrači Orlando Magica će igrati u velikom finalu.

Sezona nije baš najbolje počela za njih. Prvo su zbog povrede ostali bez prvog playmakera Jameera Nelsona, onda je Howard kritizirao rad trenera Van Gundya, ali išlo je nekako, a onda su iz Houstona doveli pomalo zaboravljenog Rafera Alstona. Ostalo je povijest, ili bolje rečeno budućnost. 

U prvom krugu istoka lagan posao im je bila Philadelphia,a onda su izbacili Boston i Cleveland,  dva protivnika koji su ih gledali sa velike visine, kao da su u najmanju ruku igrali protiv Bobcatsa ili Clipersa, ili protiv neke europske momčadi, a ne protiv tima u čijim redovima igraju  Superman, Turkoglu, Ewans ili Alston.  Amerika i cijeli svijet, pogotovo velike medijske i komercijalne kuće napravile su račun bez krčmara, ubijeđene da je finale rezervisano za obračun Kobea i Jamesa, ali će morati čekati najmanje godinu dana.

No, vratimo se ipak na šestu utakmicu ove serije. Cavsi nisu postojali na terenu, osim u jednom trenutku treće četvrtine kada su uhvatili priključak za Orlandom, dok je u ostalim dijelovima meča na parketu postojao samo jedan tim, Orlando Magic koji je u pojedinim dijelovima imao i prednost od 21 poena razlike.

Dwight Howard je odigrao fantastičnu partiju, u koju je ugradio ogromnih 40 poena i zabilježio 14 skokova, dok je veliku pomoć imao i u raspoloženom Rashardu Lewisu sa 18 poena. U redovima gostiju James je odigrao svoj najslabiji meč ove serije, iako je postigao 25 poena, Delonte West je utrpao 22, a Mo Williams 17 poena, ali su sva trojica imali jako loš procenat šuta. 

Nakon meča u dvorani Amway Arena veliko slavlje domaćih navijača, među kojima su bili prisutni veliki Tiger Woods, Shaquille O'Neall i mnogi drugi, dok su igrači Clevelanda ostali zakopčani do grla, bez ijedne riječi, James je odbio dati izjave novinarima, očito razočaran ispadanjem.

Rezultat: 
Orlando – Cleveland 103:90 (4:2)
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.