Ideja o Superligi je propala, ali UEFA bi ipak mogla dobiti dvije nove lige
FOTO: FB Anderlecht

Neki klubovi su dali saglasnost

Ideja o Superligi je propala, ali UEFA bi ipak mogla dobiti dvije nove lige

H. Zilić

Ideja o formiranju bogate Superlige trajala je samo dva dana.


Prvo je Chelsea napustio ligu, a zatim i ostali engleski klubovi, tako da je ideja o Superligi propala prije nego se šta konkretnije realizovalo.

Presudio je na kraju glas navijača koji su se žestoko protivili osnivanju pomenute lige.

Ipak, evropski fudbal bi mogao dobiti nove lige, a riječ je o BeNeLeague i Alpskoj ligi.

BeNeLeague je liga koju bi sačinjavali klubovi iz Nizozemske i Belgije. Ova ideja je odavno aktvina, a nedavno su i klubovi iz ove dvije države dali saglasnost.

Oglasi

Liga bi premjernu sezonu trebala imati 2022/2023, a sezona 2021/2022, bila bi sezona koja bi formirala klubove učesnike.

Devet prvoplasiranih ekipa iz belgijske i nizozmeske lige, igralo bi 2022/2023 BeNeLeague.

Dakle, prema pomenutom, liga bi sačnjivala 18 klubova. U Ligu prvaka bi išle dvije prvoplasirane ekipe, tri ekipe bi išle u ostala evropska takmičenja. Dvije ekipe bi napustile BeNeLeague, a prvaci belgijske i nizozemske lige bi izborili učešće u BeNeLeague.

Ovo bi finansijski jačalo fudbal u ove dvije države, a nije isključeno da čak bude i među Ligama petice.

Pored BeNeLeague, ozbiljno se počelo pričati i o Alpskoj ligi, a nju bi sačinjavali klubovi iz Austrije i Švicarske. Za razliku od BeNeLeague koja je blizu realizacije, Alpska liga je još uvijek u domenima teorije i nagađanja, ali sigurno da bi digla kvalitet fudbala u Austriji i Švicarskoj.

Oglasi

UEFA je dala podršku, ali ne konkretnu za osnivanje ove dvije lige, dok se ranije protivila ideji o osnivanju Balkanske lige, o čemu je nedavno govorio i Florentino Perez.

"UEFA mora razumjeti da se nogomet promijenio i postoje oni koji žele drugačije takmičenje. Čujem da Skandinvaci žele napraviti svoju ligu, Balkanci također, zemlje Beneluxa. Žele promjenu jer bismo umrli u ovoj situaciji", kazao je Perez.

Regionalna liga na Balkanu je tema već odavno. Ipak, veći korak nije napravljen, a ranije je UEFA kazala da ne podržava takvu ligu.

BeNeLeague bi ponudila derbi duele Ajaxa, PSV-a, Anderlechta, Club Bruggea, Genka, Alkmara..., dok bi Alpska liga imala okršaje Basela, Young Boysa, Salzburga, Rapida, Sturma, Siona...

Skandinavci su također špekulisali o osnivanju lige, pa bi UEFA vrlo brzo mogla imati regionalne fudbalske lige.

Finansijski bi to bilo isplativije za klubove, a ne samo to. Klubovi bi imali jače utakmice i veći prostor za razvoj mladih igrača, posebno kada je riječ o "manjim " ligama, ali pitanje je koja će konačna riječ UEFA-e biti u cijeloj priči, odnosno kakav bi to utjecaj imalo na naacionalna prvenstva, koja bi možda izgubila potpunu draž ovakvim sistemima takmičenja.

Top Komentari

Lordiox1
Ako osnuju Balkansku ligu pa to bi bilo prije MMA nego fudbal.
4 0
Miskolizac
Dajte nam Balkansku ligu, da Dinamo pokaze da je najveci klub s prostora Balkana.
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi