Deja vu!
Zmajevi su ovaj put nesretno poraženi od Italije

Već viđeno

Deja vu!

Admin Čaušević, foto: T. Hebib

Prati li neko prokletstvo reprezentaciju BiH? Pitanje je o čijem se odgovoru da diskutovati nakon sinoćnjih dešavanja u Torinu. 

U ovom stoljeću naš nacionalni tim je odigrao nekoliko velikih utakmica protiv najjačih selekcija Evrope i to uglavnom bez sretnog kraja.

Bez obzira ko je bio na klupi i na terenu Zmajevi su u šaci znali držati fudbalske velesile, ali na kraju ne bi osjetili slast pobjede.

Uvijek bi se pojavilo nešto što bi spriječilo konačni trijumf. Sudije, pad koncentracije, umor, greške, odbice, prekidi...Nekako previše nesretnih okolnosti koje se kao po navici okrenu na stranu protivnika.

Sve je počelo u oktobru 2003. godine. U sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Portugalu na stadionu Asim Ferhatović Hase dočekana je Danska.

Vjerovatno niti jedna utakmica bh. reprezentacije nije dočekana s toliko euforije kao okršaj sa Skandinavcima na stadionu Asim Ferhatović Hase. BiH je bila potrebna pobjeda za plasman na završnu smotru najboljih selekcija, na kraju je bilo 1:1 i pored veoma dobre igre našeg tima. Za goste je pogodio Jorgensen u 12. minuti, a za izjednačenje Bolić u 39. minuti.

Naredna velika utakmica gorkog okusa odigrana je na Mestalli u junu 2005. godine kad je engleski sudija Stephen Bennett pustio da se igra dok Španija ne zabije gol.

Vodili smo golom Zvjezdana Misimovića koji se poigrao sa Ikerom Casillasom, velika Španija je bila na nogama, međutim pobjeda je izostala. U 96. minuti sudijske nadoknade zabio je Marchena. Utakmica je to o kojoj se i danas priča iako je odigrana prije 14 godina.

U svježem sjećanju nam je i okršaj sa Saint Denisa i dešavanja sa utakmice Francuska - BiH igrane u oktobru 2011. godine.

Bila je to definitivno jedan od najboljih utakmica bh. reprezentacije. Hrabro su se izabranici Safeta Sušića suprostavili favorizovanim Francuzima, a prvo poluvrijeme je okončano vodstvom Zmajeva, fantastičan gol tada je zabio Džeko.

Sve je mirisalo na trijumf, plasman na Euro 2012. je bio u zraku, a onda je došla 77. minuta. Škotski sudija Craig Thomson je svirao penal za Trikolore, a za 1:1 pogodio Samir Nasri.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Posljednji bolan udarac primili smo sinoć. Deja vu ili već viđeno. Sjajno prvo poluvrijeme protiv Italije, niz odličnih akcija, prilika i gol iz udžbenika koga drugog nego kapitena Džeke, a u nastavku nesmotrenost i umor su iskoristili Insigne i Verratti za preokret.

"Nismo imali sreće" zvuči kao jeftini alibi ili floskula, međutim kada je u pitanju reprezentacija BiH u pojedinim utakmicama fortuna definitivno nije bila na našoj strani. 

Top Komentari

Mahalas
Branimo se 70 min, kakvo prokletsto, realno trebali su nam uvalit jos koji
3 5
Samkodk
ja neznam o cemu vi pisete jesteli vi po dnekim terapijama pa dodjite sebi i recite narodu svima nama normalnim koji kontamo neke stvari da smo ispali a i nije prvi put. To se vec vidjelo protiv armenije da igra definitivno nije dobra nemamo igru u sredini terena. A to se potvrdilo protiv grka gdje smo odigrali samo 20 minuta protiv oo meni nikad lose grcke a to ce se potvrditi ne samo protiv italijenego i protiv armenije. U ovom trenuku skoro sve ove selekcije su bolje od nas to uostalom i tabela pokazuje . Imamo 4 boda iz 4 utakmice zbogom i dovidjenja a mi smo gdje smo uvjek i bili na samom dnu..
4 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi