Slaven Bilić podržao ujgurske muslimane, a vlasnik njegovog kluba je Kinez

Jasna poruka menadžera WBA

Slaven Bilić podržao ujgurske muslimane, a vlasnik njegovog kluba je Kinez

Edmir Škorić

Mesut Ozil je nedavno javno optužio kinesku vladu zbog ugnjetavanja Ujgura, pripadnika muslimanske vjere u Kini, zbog čega je podigao dosta prašine.

U Kini su odlučili na sve načine da 'kazne' Ozila, uglavnom da cenzurišu njegov lik, pa je tako izbačen sa internet pretraživača u toj zemlji, ugašen je njegov zvanični fanpage, a čak je obrisan i sa popularne igrice Pro Evolution Soccer na kineskom tržištu.

Kinezi su bili čak i zabranili prenos utakmice Arsenal - Manchester City, a bivši njemački reprezentativac je preko noći postao najomraženiji sportista u ovoj mnogoljudnoj zemlji.

Njegov klub Arsenal se distancirao od njegov komentara.

"S obzirom na komentare Mesuta Ozila na društvenim mrežama, Arsenal mora dati jasnu izjavu", navodi se u izjavi kluba koja je, između ostalog, objavljena na kineskoj platformi Weibo. "Sadržaj njegove poruke predstavlja Ozilovo osobno mišljenje. Arsenal se kao nogometni klub uvijek pridržavao principa na osnovu kojih se ne želi baviti politikom".

"Vjerski učitelji se ubijaju jedan po jedan i unatoč svemu muslimani šute. Zar ne znaju da je pristanak na progon i sam progon? Zet poslanika Muhammeda kaže: Ako ne možete spriječiti progon, govorite o njemu javno", napisao je Ozil.

Rijetko šute o tome, ne žele da se nađu na udaru Kine i da sebe na bilo koji način ugroze, ali bivši hrvatski selektor Slaven Bilić javno je, na Instagramu, podržao ujgurske muslimane.

"Ne šutite protiv ugnjetavanja! Spasite Ujgure!", napisao je Bilić uz fotografiju.

Zanimljivo da je Bilić menadžer engleskog drugoligaša WBA, koji je u vlasništvu kineskog biznismena Lai Guo-Chuana.

Ujgurski muslimani su inače urođenički narod Xinjianga, autonomne regije na sjeverozapadu Kine.

View this post on Instagram

be not silent against oppression! Save the #Uyhhur people

A post shared by Slaven Bilić (@slavenbilic68) on

Top Komentari

Bhf111
Gdje su nasi muslimanski treneri i igraci da progovore nesto
26 0
Leo
Bravo majstore
24 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije