Smajić: Ništa me nije sputalo, pa ni ta 'od Fulhama do Simm Baua'

Mladi ofanzivac skrasio se u Prvoj ligi FBiH

Smajić: Ništa me nije sputalo, pa ni ta 'od Fulhama do Simm Baua' · Intervju

Samir Mlaćo

Vjerovatno i najzvučnije ime u ambicioznom prvoligašu NK Vis Simm Bau je nekadašnji mladi reprezentativac naše zemlje i bivši član tuzlanske Slobode Edis Smajić.

Smajić je svojevremeno trenirao sa engleskim Fulhamom i dobio pohvale trenera tog kluba, no na kraju se vratio na Tušanj. Ubrzo je 'nestao' iz planova trenera, pa se odlučio za odlazak u redove prvoligaša iz Kosove kod Maglaja. Odigrao je sedam utakmica u prvom dijelu sezone, postigao dva pogotka, a sada spreman dočekuje zimske pripreme i vjeruje da će u proljetnom dijelu potpuno spreman 'eksplodirati'.

"Jučer smo obavili prozivku, te tako krenuli sa pripremama. Upućeni ste da sam se razišao sa Slobodom prije nekih šest mjeseci, a na poziv Mirze Mujkanovića sam stigao u Simm Bau. U Slobodi sam zadnjih 4-5 mjeseci bio zapostavljen, imao malu minutažu, a ovdje sam došao da igram i vratim onaj takmičarski osjećaj. Želim učestvovati u pobjedama, davati golove, a tu sam i zbog ambicija kluba koje su veoma visoke. Predsjednik Mujkanović ima sjajnu viziju, želimo sada napasti vrh tabele, a ako se otvori šansa za Premijer ligu, sigurno ćemo to napraviti. Želimo se prvo dobro spremiti", priča Smajić za SportSport.ba.

O klubu o kojem se sve više priča u našoj zemlji Smajić ima samo riječi hvale.

"Igrao sam Premijer ligu, bio u reprezentaciji, a sigurno tvrdim da su uslovi u klubu i sve ostalo oko kluba bolje u odnosu na pola klubova u Premijer ligi, možda i 70 posto".

Opis nije dostupan.

Oglasi

Razočaran je kada smo spomenuli posljednji period koji je proveo u Slobodi.

"I dan danas mi je nedoumica kako sam izostavljen iz ekipe od dolaska trenera Admira Smajića. To je bilo bez ikakvog razloga, objašnjenja... Ekipa je npr. imala trening u 14 sati, a ja sam ujutru u 10 sati sa jednim trenerom. Nikada mi nije javljeno zbog čega se to desilo. Ne znam ni dan danas, razmišljam počesto o toj temi. Dosta su me oštetili tada, ali nisam zlopamtilo. Krivo mi je jedno što me niko nije spomenuo kada sam odlazio sada i raskinuo ugovor. Oprostio sam oko 30.000 KM duga, duga koji sam imao na osnovnu profesionalnog ugovora. To je ovjereno u Savezu, mogao sam predati i dobiti za mjesec dana sve, te blokirati Slobodi sve... Nisam naplatio ni marku, sve sam oprostio i uzeo 'čiste' papire. Boli me što mi se bar nisu zahvalili, jer niko nije oprostio toliku svotu novca od rata pa do sada. To je legalan novac, na PROFI ugovoru, ne na priznanice, ne u kešu, nego oporezovani novac".

Razgovor smo okrenuli ka sadašnjem klubu. Opet samo riječi hvale našeg sagovornika.

"Predsjednik Mujkanović me oduševio. Koliko god imao novca i bio bogat, opet vidite da njemu nije žao novca. Naravno, traži se rezultat".

U drugoj polovici 2018. godine boravio na u engleskom Fulhamu. Nezaboravno je to iskustvo za mladog ofanzivca, a treneri i skauta Fulhama su bili zadovoljni viđenim. Do transfera ipak nije došlo.

Oglasi

"To je jedno iskustvo koje je malo koji igrači u BiH mojih godina, pa i stariji, doživio. Trenirao sam sa jednim Mitrovićem, Andreom Schurrleom, dijelio svlačionicu sa njima. Nije se poklopilo, dvije menadžerske agencije su se 'sudarile', iako sam bio zadovoljio tamo. Ljudi su bili zadovoljni, no nisu se htjeli boriti za jednog igrača iz BiH sa tužbama, te da idu na sud. Vratio sam se u Slobodu, imao profesionalni ugovor, te nastavio tamo gdje sam stao".

Već je prošao put od Fulhama do Simm Bau, mnogo toga je naučio, iako mu je tek 21. godina.

"Meni je 21 godina, nisam nigdje zakasnio. Imam svoj neki cilj, želim igrati u stabilnom klubu, ipak mi živimo od ovoga. Želim stabilan finansijski klub, tako i u sportskom segmentu, da se borimo za nešto i da je zdrava sredina. Što da ne ući u Premijer ligu i onda napraviti iskorak. Ništa me do sada nije sputalo, pa ni to od 'Fulhama do Simm Baua', jer uz rad, trud i želju se sve može. I ako se padne, što brže se zaustaviti, biće lakše".

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Prati stanje u Premijer ligi. Zna se za koga navija.

"Sarajevo ima najjaču ekipu. Sloboda je moja kuća, koliko god nisu bili fer ovi sadašnji čelnici kluba, mene srce vuče Slobodi. Tu sam napravio prve korake, to je moj klub i sigurno da ću se nekada vratiti tu", dodao je na kraju razgovora prvotimac NK Vis Simm Bau Edis Smajić.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1585252255
Igrac koji je za Slobodu odigrao 100 utakmica i dao 2 gola.. cak od ta dva gola, za jedan ne zna se da li je dao on ili je bio autogol.
15 2
realista1982
Mnogo su bolji igraci ostali bez mjesta u timu, u kojem je imao najvecu platu(koju nijednom nije zaradio) zahvaljujuci tome sto mu je dajdza bio predsjednik kluba! To je I publika prepoznala pa mu zvizdala...
15 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi