Već viđeno, ali u drugom sportu: UEFA-in pucanj u prazno, "mali" će ponovo najviše ispaštati
FOTO - EPA

Super liga je realnost

Već viđeno, ali u drugom sportu: UEFA-in pucanj u prazno, "mali" će ponovo najviše ispaštati · Komentar

Adnan Beganović
Teme:

Vijest da je 12 klubova odlučilo formirati Super ligu potresla je fudbalski svijet. Reakcije dolaze sa svih strana. Osnivači pokušavaju opravdati svoju odluku, dok iz Evropske fudbalske federacije stižu prijetnje.

U Evropskoj fudbalskoj federaciji ne mogu da se pomire sa odlukom o osnivanju Super lige i sasvim sigurno će pokušati zaustaviti ovu priču.

Međutim, pitanje je da li UEFA ima bilo kakvu moć i snagu da se odupre klubovima osnivačima Super lige, bez obzira na prijetnje koje stižu iz sjedišta Evropske fudbalske federacije.

Nekako se čini da je UEFA nemoćna, a najava predsjednika Aleksandra Čeferina da će zabraniti igračima koji budu igrali u Super ligi da nastupaju za nacionalne selekcije upravo govori o nemoći UEFA-e.

Umjesto da se fokusiraju na eventualno kažnjavanje klubova, čelnici UEFA su očito je, odlučili preko "leđa" igrača ući u rat sa osnivačima Super lige.

Ali, da li UEFA zapravo ima moć da zabrani igračima da igraju za reprezentaciju? Teško, vjerovatno su toga svjesni i UEFA-i, a ne treba zaboraviti da smo sličan scenarij gledali i prije 21 godinu kada se evropska klupska košarka "raspala".

I tada su najmoćniji klubovi odlučili okrenuti leđa svojoj evropskoj organizaciji. Odgovor čelnih ljudi Evropske košarkaške federacije bio je sličan onom UEFA-inom.

"Ako se klubovi presele izvan FIBA-e i nacionalnih saveza, njihovi će igrači biti izostavljeni iz međunarodnih takmičenja", rekao je Borislav Stanković, tada sekretar FIBA-e. Prijetnja koja nikada nije ispunjena i Euroliga je rođena bez ikakve kazne.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Vjerovatno ćemo nešto slično gledati i u fudbalu. Iz UEFA će prijetiti, pokušat će zadržati moć (novce) zbog koje je i došlo do "raskola". Ali, teško da će uspjeti u svojim namjerama.

A, na kraju će najveći gubitnici biti oni "mali" među kojima je i Bosna i Hercegovina. UEFA će bez odmetnutih klubova sasvim sigurno zarađivati manje novca na osnovu TV prava što vjerovatno znači i manje nagrade za učesnike evropskih takmičenja, pa i njihovih pretkola.

Upravo te nagrade održavale su "male" na životu, a s obzirom kako se razvija situacija, teško da će prvak BiH "sutra" za učešće u prvom pretkolu Lige prvaka inkasirati nekih 500.000 eura.

Top Komentari

Hzhzhzhzhzhzhzhzhzhzzhzh
Treba im oduzet sve trofeje lige prvaka osvojene i lige evrope,sve titule iz liga i kupove vratit ih na tvornicke,kad se ugasi takmkcenje tako ce se i klubovi gasit lagano
12 1
donado91
Sta ce ispastat ?? eo prilike za nase klubove da dodju do Kupa Uefa ili Lige prvaka ;D vise prostora ce biti za manje klubove
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi