Pravilo "zaštićenog godišta" nije zloupotrijebljeno: Ko je u početnih 11 imao najviše mladih igrača?
Detalj sa utakmice odigrane na Tušnju u kojem je Sloboda bila bolja od Rudara (1:0)

Kompletirano 1. kolo Premijer lige

Pravilo "zaštićenog godišta" nije zloupotrijebljeno: Ko je u početnih 11 imao najviše mladih igrača?

Adnan Beganović

Večerašnjim susretom Veleža i Posušja u kojem je mostarski tim slavio sa sigurnih 2:0 kompletirano je 1. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Pored Veleža do pobjeda i to gostujućih su stigli Leotar (bolji od Radnika) i Tuzla City (bolji od Sarajeva), dok je Sloboda upisala domaći trijumf u duelu sa Rudarom iz Prijedora.

Na dva meča nije bilo pobjednika i to na Grbavici gdje su Željezničar i Borac odigrali 1:1, te na Pecari gdje su domaći Široki Brijeg i mostarski Zrinjski odigrali bez golova.

U suštini, na šest utakmica nije viđen pretjerano dobar fudbal, a raduje što se nakon više od godinu na sve terene vratila publika.

Zanimljivo je i to da su utakmice 1. kola igrane i po novom pravilu o "zaštićenom godištu" prema kojem svaka ekipa u početnom sastavu mora imati dva igrača U21, a jedan tokom svih 90 minuta mora biti na terenu.

Novo pravilo je ispoštovano, a svakako je za pohvalu što nije bilo zloupotrebe pravila. Iako se očekivalo da će pojedini treneri već nakon minut-dva igre praviti izmjene na štetu igrača zaštićenog godišta, to se nije dogodilo.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Tako su mladi igrači dobili veliku minutažu u ovom kolu, a najviše ih je forsirao Rudar Prijedor, bar što se tiče početnih 11. Naime, u početnih 11 ekipe iz Prijedora na gostovanju u Tuzli kod Slobode, čak šest igrača bilo je iz zaštićenog godišta. Sloboda je imala dva.

Željezničar i Borac su utakmicu počeli sa po četiri fudbalera zaštićenog godišta, Sarajevo sa tri, koliko je imao i Radnik u svom početnom sastavu. Ostali klubovi su u početnim sastavima imali po dva igrača zaštićenog godišta.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Hzhzhzhzhzhz
Najgluplje pravilo,kad se mora uvesti pravilo godišta da bi nasli klubovi shvatili da treba forsirar mlade igrace.
1 4
SenadSadikovic
Od 6 jedan Brazilac a jedan iz Gane.
4 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije