Kako je Ćiro Blažević ostao bez titule u Mostaru: Spremali su da bude 0:0, a nas Velež dobije 3:0

Trener svih trenera se vratio u prošlost

Kako je Ćiro Blažević ostao bez titule u Mostaru: Spremali su da bude 0:0, a nas Velež dobije 3:0

E. Škorić

Legendarni Miroslav Ćiro Blažević dao je intervju za Sportske novine i otkrio zanimljive detalje.

Između ostalog je nekadašnji selektor Bosne i Hercegovine ispričao kako je 1983. godine njegov Dinamo ostao bez titule koja je pripala Partizanu isključivo jer nije želio da bude dio priče o namještenim mečevima.

Odbio je dogovor s Veležom u Mostaru, zbog čega je na kraju zagrebački tim ostao bez titule.

"Da sam pristao na to, imali bismo drugu titulu. Nikad nisam povrijedio sport, znao sam ako ga tu povrijedim reći će - ni on nije čist, Bog zna kako je osvojio prvo prvenstvo. Bili smo u Mostaru, Pavlović i društvo spremili su da bude 0:0. Nama je to bilo dovoljno jer imali smo u zadnjem kolu Sarajevo koje je s nama bilo u finalu Kupa i moglo je u Evropu jedino ako smo mi prvaci. U protivnom ostaju bez Kupa kupova. Dakle, pustili bi nam. Međutim, ne treba meni niko puštati. Došao mi je trener Veleža Mujić i rekao: “Ćiro daj da odigramo prijateljsku utakmicu”. Odgovorio sam: “Ne, ne možemo varati publiku”. Otvorim vrata svlačionice, a svi igrači misle da je dogovoreno: “Ako nismo u stanju s Veležom odigrati neriješeno, bez da se dogovorimo, nemamo pravo biti prvaci” i zabranim svaku povredu sporta. Izađemo na teren i završi 3:0 za Velež. Tu su svjedoci Zajec, Mlinarić… koji to mogu potvrditi", ispričao je Blažević.

Ćiro se dotakao i Edina Džeke, kojeg je trenirao u reprezentaciji BiH. Pod Ćirinim vodstvom procvat u reprezentaciji je doživio i Džeko koji je u narednim godinama stekao status najvećeg bh. fudbalera ikada.

O svom odnosu sa Džekom Blažević je govorio uoči zagrebačke premijere dokumentarca "Miroslav Ćiro Blažević - Nikad ispričana priča."

"Javnost je obaviještena o svemu što se događalo kroz moju karijeru od novinara, ali ovdje izlazi na vidjelo ta viteška borba koju vodi svaki trener, način na koji sam to radio. Ima raznih detalja. Primjerice Edin Džeko kaže 'Nikad ne bih bio igrač da nije bilo Ćire'. A ja sam mislio da me mrzi", rekao je čuveni trener te nastavio:

"Zato jer sam ga maltretirao. I Mario Mandžukić mi je nešto slično rekao prije nekoliko sedmica na telefon. Pitao je kako sam i govori: 'Jooj, što sam ja bio nastradao'. Ali je izašao igrač."

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Inače, Blažević je bolestan već duže vremena. Vodi bitku s rakom prostate po drugi put u životu, ali se još uvijek ne predaje.

"Nalazi su opet loši. Liječnici su ubili metastaze na tri mjesta, ali u međuvremenu je rak otišao na kosti, proširio se na rebra i zdjelicu. Kada mi je liječnica prvi put kazala da nije dobro, PSA vrijednost je pokazivala četiri. Sljedeći put se već popela na devet, i to je bilo alarmantno, a na posljednjem pregledu vrijednosti su stigle do 20", rekao je legendarni trener za Jutarnji prije nekoliko sedmica.

Top Komentari

VELEZ
Ustani kad spomenes Velež Mostar.
3 5
roki-rokic
Hahahha lik koji je sve tekme namjestio gje god je radio.On o postenju moze pricat kao i kurava.
4 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi