Noć koja je srušila snove Villarrealu i penal koji će zauvijek proganjati čuvenog Riquelmea
Foto - EPA

"Nikad nisam pogledao taj penal, a ni utakmicu"

Noć koja je srušila snove Villarrealu i penal koji će zauvijek proganjati čuvenog Riquelmea

Midhat Šljivak

Villarreal će po drugi put u klupskoj historiji igrati u polufinalu Lige prvaka. Žuta podmornica je plasman među četiri najbolje ekipe Evrope izborila preko najvećeg njemačkog tima Bayerna kojeg je u dvomeču izbacila s ukupnih 2:1.

Villarreal je jučer u Minhen donio prednost od 1:0 iz prvog susreta. Unai Emery i ekipa prikazali su odličan fudbal u prvom meču, gdje je Bayern dobro prošao sa samo jednim golom u mreži. Ipak, sjajni trener sinoć je još jednom pokazao da je istinski stručnjak za nokaut fazu takmičenja i nokautirao je Bayern.

Ovaj Villarreal izuzetno podsjeća na ekipu koja je u sezoni 2005/2006 također stigla do polufinala Lige prvaka. Tim iz okolice Valencije igrao je fenomenalan fudbal, a s klupe je to sve na sjajan način vodio Manuel Pellegrini.

Te godine španski tim je grupnu fazu završio na prvom mjestu ispred Benfice, Lillea i Manchester Uniteda. Prošli u dalje igrajući veoma tvrd fudbal, dobili su dvije utakmice, a četiri su odigrali neriješeno.

Nevjerovatno je da su u šest utakmica te 2005. godine zabili samo tri gola, primili su jedan, ali s 10 bodova su završili na vrhu tabele ispred Benfice i prošli su dalje.

Potom su u osmini finala igrali s Glasgow Rangersima. Prvi meč na Ibroxu završen je 2:2, revanš u Španiji 1:1 i Villarreal je prošao dalje zbog većeg broja golova u gostima.

Oglasi

Zahvaljujući golu u gostima Žuta podmornica je prošla i četvrtfinale. Protivnik je bio Inter koji je na Meazzi slavio s 2:1. Ipak, gol Forlana u prvoj minuti tog meča i pogodak Arruabarrene za pobjedu u revanšu odveli su Villarreal u polufinale.

A tamo su naišli na tada nevjerovatni Arsenal koji je igrao čudesan fudbal. Čuveni Highbury je 19. aprila 2006. godine bio mjesto na kojem su Topnici slavili s 1:0, ali u revanšu na tadašnjem El Madrigalu sve je gorilo.

Više od 20.000 navijača bodrilo je Žutu podmornicu. Na terenu su se redale šansa za šansom, Arsenal je nekako preživljavao, a zatim se u 90. minuti desio trenutak koji će tadašnju zvijezda Villarreala Juana Romana Riquelmea zauvijek proganjati.

Foto - EPA

Gael Clichy je u kaznenom prostoru srušio Josea Marija. Sudija Valentin Ivanov iz Rusije pokazao je na bijelu tačku, a odgovornost preuzima Juan Roman Riquelme.

Atmosfera je bila na vrhuncu, Riquelme je krenuo prema lopti, šutirao je, a zatim je nastao muk na Madrigalu. Legendarni Jens Lehmann brani udarac čuvenom Argentincu i odveo je Arsenal u finale.

Oglasi

Tuga i nevjerica je bila na licu navijača, a Riquelme je nedavno priznao da taj penal nikada nije želio pogledati.

"Nikad nisam pogledao taj penal protiv Arsenala. To je nešto što će me uvijek proganjati. Uvjereni smo bili da ćemo pobijediti i žao mi je što nismo otišli u finale. Arsenal smo uništili

"Uživao sam igrajući fudbal, nikad nisam bio nervozan, ali taj penal nikad više nisam želio pogledati, baš kao ni utakmicu. Nadam se da će Villarreal uspjeti doći do finala. To je moj drugi klub nakon Boce", saopštio je Riquelme.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Dres Villarreala u toj nevjerovatnoj sezoni nosila su dobro poznata imena. Pored Riquelmea igrali su Diego Forlan, Juan Pablo Sorin, Alesio Tacchinardi, Marcos Sena, Jose Mari, Santi Cazorla...

Villarreal će vjerovatno protiv Liverpoola imati šansu da ispravi stvari od prije 16 godina, a vidjet ćemo hoće li ovog puta imati više sreće.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

King_Kenny
...protiv Liverpoola nece biti tolike neizvjesnosti,bit ce rijeseni u prvoj utakmici.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi