Klubovi čiji stadioni nemaju reflektore neće moći dobiti licencu za učešće u Premijer ligi
Na stadionu GOŠK-a ljetos su zasijali reflektori

Od sezone 2025/2026

Klubovi čiji stadioni nemaju reflektore neće moći dobiti licencu za učešće u Premijer ligi · Saznajemo

A. Beganović

Iz godine u godinu je proces licenciranja za učešće u Premijer ligi Bosne i Hercegovine sve zahtjevniji, a uskoro će biti obavezni i reflektori, odnosno klubovi koji prilikom licenciranja ne prijave domaće stadione sa reflektorima, neće moći dobiti licencu.

Sve utakmice Premijer lige Bosne i Hercegovine od sezone 2025/2026 moći će se igrati u noćnim terminima, nezvanično saznaje SportSport.ba.

Naime, iz godine u godinu je sve zahtjevniji proces licenciranja za Premijer ligu Bosne i Hercegovine, a na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine usvojen je novi Pravilnik za licenciranje za Premijer ligu u narednoj sezoni.

Međutim, to nije sve, odnosno kako nezvanično saznajemo, još samo narednu sezonu će klubovi moći prijavljivati stadione koji nemaju reflektorsku rasvjetu, a već od sezone 2025/2026, to neće biti u mogućnosti.

Drugim riječima, sve premijerligaške utakmice od pomenute sezone moći će se igrati u noćnim termina, a klubovi čiji stadioni ne budu imali reflektore (glavni ili zamjenski) neće dobiti licencu za takmičenje.

Oglasi

Stadion u Gabeli je od prije nekoliko mjeseci sa reflektorima

I ova odluka će doprinijeti određenom razvoju Premijer lige, a bitna je prije svega zbog prvog dijela sezone kada se određeni broj utakmica na stadionima bez reflektora, igra pod nesnosnim vrućinama.

Trenutno u Premijer ligi nastupaju tri kluba čiji stadioni nemaju reflektorsku rasvjetu, a to su Igman, Zvijezda 09 i Sloga Merdian, dok su na stadionima gdje domaće mečeve igraju GOŠK i Posušje tokom ovog ljeta "zasijali" reflektori.

Nastavlja se projekat obnove premijerligaških terena

Dodajmo i da se projekat rekonstrukcije terena čiji pokretač je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine uz pomoć lokalnih zajednica nastavlja, te da se trenutno vrše radovi na dva terena i to u Doboju i Širokom Brijegu.

Ranije je izvršena rekontrukcija terena u Sarajevu (Koševo), Banjoj Luci, Mostaru (Arena Rođeni i Pod Bijelim Brijegom), te Tuzli (Tušanj), a kako je Željezničar ranije obnovio teren na Grbavici, može se reći da trenutno šest terena ima idealne uslove za odigravanje utakmica.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Na kraju podsjetimo da su do kraja prvog dijela premijerligaške sezone ostalo još tri kola, te da se nakon 15 odigranih na čelu tabele nalazi Borac sa 36 osvojenih bodova, četiri manje ima Zrinjski, a šest Sarajevo.

U narednom 16. kolu se sastaju GOŠK - Široki Brijeg, Zvijezda 09 - Zrinjski, Velež - Sarajevo, Tuza City - Željezničar, Posušje - Igman, te Sloga Borac.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

hz_033
Pa izbacili ste Mladost na silu zbog reflektora ubacili klub iz manjeg entiteta opet na zor a koji takodjer nije imao reflektore. Dok je vico na celu saveza od ovoga svega nema nista!!!!
1 1
rekordmeister
a Mladost Kakanj izbacena zbog reflektora, a mogli smo se uvjeriti poslije toga da mnoge ekipe igraju bez istih
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi