Bitka za Evropu u sarajevskom derbiju, Sloboda na Otoci

Premijer liga, 26. kolo

Bitka za Evropu u sarajevskom derbiju, Sloboda na Otoci

A. Beganović

Nakon uzvratnih susreta polufinala Kupa Bosne i Hercegovine koji su odigrani u srijedu, ovog vikenda na rasporedu su susreti 26. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

U 26. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine biće odigran i najveći bosanskohercegovački derbi. Po 107. put koplja će na terenu ukrstiti Sarajevo i Željezničar, a sarajevski derbi je od ogromnog značaja za obje ekipe pošto niti jedna nije sigurna za izlazak na evropsku scenu. 


Sarajevo se pet kola prije kraja prvenstva nalazi na 3. mjestu tabele sa 51 bodom, dok se Plavi s Grbavice nalaze na 5. mjestu sa dva boda manje od Bordo tima, a poraženi bi svoje izglede za plasman u neko od evropskih takmičenja sveo na minimum.

U oba tabora su svjesni važnosti nedjeljnog duela, a šef stručnog štaba Sarajeva, Almir Hurtić, na press konferenciji je izjavio:

"Ne slažem se da smo mi neki favoriti. Željo je mnogo uložio na polusezoni, doveo dosta provjerenih i kvalitetnih igrača i ne vidim da smo mi neki favoriti. Možda smo neki favoriti po zadnjoj utakmici, ali ne gledamo tako. Željezničar ima iskusnu ekipu, dosta je uložio i na njima je pritisak. Mi smo pokušali i pokušavamo da dajemo priliku mlađim igračima".

Njegov kolega na suprotnoj strani, Edis Mulalić i pored loših izdanja u Kup susretima sa Slobodom i dalje vjeruje svojim izabranicima i čvrsto stoji uz njih.

"Šta god da se desi, uz igrače sam i uvijek ću biti. Ja sam pravio ovu ekipu, sa dva igrača koji su ostali, a oni su za mene heroji. Zašto? Igramo u nedjelju jako bitnu utakmicu, a nismo ni u snu mogli očekivati da ćemo se boriti za Evropu. Znam da će igrači ući hladne glave u derbi. Volio bih da u ovim utakmicama budu sa malo mog srca i onda rezultat ne bi trebao da izostane. Za godinu dana ćemo biti gdje je Sloboda sada. Neke stvari se jednostavno ne stvaraju preko noći i sigurno da smo s te strane na pravom putu", istakao je Mulalić.


Vodeći Zrinjski, nakon velike pobjede u Bijeljini, u Mostaru dočekuje ekipu Viteza. Plemići su apsolutni favoriti, no sigurno je da gosti koje s klupe predvodi nekadašnji trener Zrinjskog Branko Karačić, ne dolaze u Mostar sa bijelom zastavom. Pokušat će Vitez osvojiti barem bod, koji bi mnogo značio u borbi za ostanak, no s obzirom na formu Plemića, teško da će u tome uspjeti.

U Sarajevu će se osim velikog sarajevskog derbija igrati još jedan zanimljiv susret. Naime, u goste Olimpicu stiže sjajna Sloboda koja neće tek tako odustati od borbe za titulu. Vukovima je ovo jedan od najbitnijih susreta u historiji pošto ih svaki rezultat osim pobjede najvjerovatnije baca u niži rang i sigurno će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi stigli do tri boda. 

"Očekuje nas jako teška utakmica, ali i isto toliko bitna. Više nemamo prava na kiks i moramo osvojiti maksimalan broj bodova do kraja sezone, tako da je pobjeda nad Slobodom imperativ. Na terenu ćemo dati maksimum kako bi ostvarili zacrtani cilj", istakao je Kenan Handžić uoči današnjeg susreta, dok je odbrambeni fudbaler Slobode Ivan Kostić dodao:

"Mislim da Olimpic ne zaslužuje da zauzima poziciju na kojoj se trenutno nalazi, ali eto sticajem okolnosti su tu. Mi moramo da što ozbiljnije uđemo u utakmicu od samog početka kako bismo stigli do pobjede i nova tri boda. Atmosfera u timu je na zavidnom nivou pogotovo nakon prolaska u finale Kupa".




Široki Brijeg, koji se nije uspio plasirati u finale Kupa, Evropu će pokušati izboriti kroz prvenstvo. Izabranici Slavena Muse imaju dobar raspored, no ukoliko se žele okušati na evropskoj sceni, kikseve do kraja sezone ne smiju praviti. Prvi ispit pred Širokobriježanima je u nedjelju kada im u goste stiže Slavija, koja od 28. febraura  ne zna za pobjedu.

Zanimljivo će biti u Prijedoru gdje već otpisani Rudar dočekuje Borac, koji još uvijek ima izgleda za ostanak u društvu najboljih bosanskohercegovačkih klubova. Međutim, forma ekipe iz Banja Luke ne može ohrabriti veliku armiju navijača ovog kluba, koji najavljuju invaziju na Prijedor. Borac je pod imeprativom, Rudar bez pritiska i upravo to može biti najveća prednost domaćina.

U Zvorniku se sastaju ovog proljeća dobra Drina i Mladost iz Doboja kod Kaknja. Domaći su već ispali, a gosti još uvijek nisu sigurni i sa eventualna tri boda iz Zvornika u sami finiš prvenstva bi ušli mnogo opuštenije. No, Drina je u drugom dijelu ssezone mnogima zagorčala život, pa će to pokušati uraditi i izabranicima Ibre Rahimića.

U Travniku se sastaju istoimena domaća ekipa, koja još uvvijek gaji nadu u ostanak u eliti, te Velež, koji se pak davno oprostio od društva najboljih. Veziri u ovaj duel ulaze oslabljeni pošto tri žuta kartona ima njihov najbolji igrač Asim Zec, ali i pored toga su uvjereni da mogu do pobjede.

Radnik iz Bijeljine, koji je plasmanom u finale Kupa ostvario historijski uspjeh, gostovat će kod Čelika. Obje ekipe se nalaze daleko od oapsne zone, tako da se može očekivati otvorena igra za gol više.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi