Favoriti po planu, Kakanj jedini slavio u gostima

Odigrano 5. kolo Lige 12 za košarkaše

Favoriti po planu, Kakanj jedini slavio u gostima

Teme:

Proteklog vikenda odigrano je 5. kolo Lige 12 za košarkaše, koje je napokon bilo kompletno. Favoriti su uglavnom slavili, a jedinu gostujuću pobjedu upisao je Kakanj, koji se „osladio“ na  gostovanju u Mrkonjić Gradu.

U derbiju kola sastale su se neporaženi Sparsi i Leotar. Očekivala se neizvjesna utakmica, tim prije što je Leotar donio vrijedne bodove sa dva „vruća“ gostovanja u Zenici i Mrkonjić Gradu, ali su izabranici Marka Trbića, lakše od očekivanog ostvarili trijumf. Po 17 poena postigli su Josipović i N. Buza, dok je Nikoć postigao 12. U taboru Dragoljuba Vidačića, kao po običaju najučinkovitiji je bio Aleksić (15 p, 7 sk), ali ga većina saigrača nije mogla pratiti.

Poslije razočaravajućih 1-3 na otvaranju sezone, odnosno poraza od Sparsa, Slobode i Leotara, momčad Širokog je ponovo na domaćem parketu, kao i u ogledu sa Bosna Royal, iskalila sav bjes na Vardi iz Višegrada. Do double-double učinka stigao je Josip Bilinovac, koji je postigao 21 poen, uz 11 skokova i 5 asistencija.

Ako treba tražiti iznenađenje kola, onda je to susret u Bijeljini gdje je domaći Građanski Bobar savladao Zrinjski iz Mostara. Gosti su bili favoriti poslije dobrih partija u posljednja dva kola, ali... Računicu su im pokvarili Bijeljinci, koje je i ovoga puta, kao u meču sa Vardom, predvodio Josip Boljkovac sa 22 poena, 2 skoka i 5 asistencija. 

Jedinu gostujuću pobjedu ostvarila je ekipa Kaknja. Mladost iz Mrkonjić Grada ima sko 1-4 i izuzev pobjede nad Slobodom u ostalim utakmicama se nisu „sastavili s loptom“. Predvođeni Željkom Palavrom, sa 24 poena je najefikasniji igrač 5. kola, tim Josipa Pandže je ostvario vrijednu pobjedu.

Sloboda je na svom parketu poslije 21 dana pauze stigla do treće pobjede i skora 3-2. Tuzlaci su vodili cijelim tokom utakmice, a odličnu partiju pružio je Almir Hasandić. Do potkraj meča Hasandić nije promašio ni jedan šut, a kada se već umorio promašio je dva slobodna bacanja i dva šuta za dva poena u finišu utakmice. Mulaomerović, trener domaćih, namjeravao je da posljednju dionicu susreta odigraju igrači sa manjom minutažom, jer su Tuzlaci išli i do +28, ali neki od njih su ishitrenim šutevima i lošom odbranom doprinijeli da Bosna Royal zaostatak spusti i na -12. Zbog toga je vraćena prva petorka, koja je susret privela kraju sa 13 poena prednosti. 

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

I na koncu Čelik je napokon bez veće drame ostvario pobjedu na svom parketu. Igrači HEO-a se očito još uvijek nisu oporavili od problema koji su ih zadesili u minulom periodu. Zeničane su do nove pobjede predvodili Mikić sa 17 i Damjanović sa 13 poena.

Liga 12, 5. kolo: Spars – Leotar 78:51, Sloboda – Bosna Royal 92:79, Široki – Varda 96:66, Mladost – Kakanj 75:78, Čelik – HEO 80:72, Građanski Bobar – Zrinjski 86:79. Vodeći su Sparsi sa omjerom 5-0, dok na začelju Mladost, HEO i Bosna Royal imaju omjer 1-4.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.