Makedonija u finišu slomila Ukrajinu
Glavni adut Makedonije - Pero Antić

Počele kvalifikacije u grupi B

Makedonija u finišu slomila Ukrajinu

M. Maksimović

U prvoj utakmici kvalifikacija za Eurobasket 2011.godine, u grupi B, Makedonija je u gostima savladala Ukrajinu u gostima 71:58. Kao što se i očekivalo glavne poluge Mekdoniju su do pobjede vodili Pero Antić i Todor Gečevski.

Antić je za 34 minute koliko je proveo na terenu ubacio 26 poena uz šest skokova, dok je Gečevski na parketu proveo 26 minuta te je uz 16 poena sakupio četiri skoka. Makedonija je povela pet razlike na početku, ali su Ukrajinci uhvatili brzo priključak, pa su čak mini serijom 5:0, stvorili prednost 22:17 na kraju prve dionice. Na otvaranju druge četvrtine, Ukrajina je povela 25:17, ali je na poluvremenu Makedonija zaostajala pola koša.

Sve do šest i pol minuta prije kraja utakmica je bila u egalu, a onda su Stojanovski i Sokolov zabili po tricu za 55:61. U samoj završnici Makedonci su bili sigurni sa linije slobodnih bacanja, a kada je Gečevski pogodio dva slobodna za 58:66 trideset sekundi prije kraja sve je bilo jasno.
Kod reprezentacije Ukrajine Denys Lukashov je postigao 12 poena, Serhiy Lishchuk je dodao poen manje, a još je samo dvocifren bio Dmytro Gliebov sa deset poena. Pod košem se odlično sa Makedoncima odlično nosio Sergii Gladyr koje je imao deset skokova i svakako je pomogao Ukrajini da ima tu prevagu u skoku na kraju 40:31. Gledajući statistiku, Ukrajinci su promašili dvadeset trica, te su ukupno pogubili 19 lopti, Lukashov je prednjačio sa šest izgubljenih lopti.

Ukrajina - Makedonija 58:71
(22:17, 9:13, 17:20, 10:21)
Yuzhnyi.Gledalaca:2000
Sudije:Jakub Zamojski(Pol), Zoran Sutulovic(Mne), Sergey Mikhaylov(Rus)
Ukrajina: Pustozvonov, Lukashov 12, Gladyr 8, Gleibov 10, Onufriyev,
Zabrichenko 3, Kryvych 3, Agafanov 2, Lishchuk 11, Pecherov 8, Fesenko, Kravtsov.
Makedonija: Grin 6, Mirakovski, Sokolov 3, Karadžovski 3, V.Stojanovski 11,
D.Stojanovski 3, Kostoski, Gečevski 16, Antić 26, Simonovski, Čekovski 4, Samardžinski 2.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.