Pobjeda koja donosi zabrinutost

Baraž za odlazak na Eurobasket

Pobjeda koja donosi zabrinutost

Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom (62:56) je otvorila baraž za odlazak na Eurobasket u Poljskoj. Izabranici selektora Mensura Bajramovića pobijedili su Portugal i tako im se osvetili za poraz iz minulih kvalifikacija.

Košarkaši BiH večeras su u Portugalu domaćim igračima ocitali lekciju iz košarke i pokazali da su u ovom trenutku ipak kvalitetnija reprezentacija. Ali samo u dvije i pol četvrtine!

Bh. reprezentacija je od samog početka nametnula svoju igru na parketu, a debitant u nacionalnom dresu Bosne i Hercegovine Ratko Varda postigao je uvodnih pet poena za našu selekciju. Nakon toga, startna petorka za koju se Bajramović odlučio u sastavu: Nemanja Gordić, Nihad Ðedović, Ivan Opačak, Kenan Bajramović i Ratko Varda, počela je „mesti“ Portugalce sa parketa.

Domaći su se držali nekako samo do rezultata 11:12. Potom je BiH napravila prvu veliku seriju od 11:0 i otišla do prednosti, koja se u jednom trenutku popela na plus 24.

Međutim, stari problem bh. selekcije izašao je na vidjelo krajem treće i početkom četvrte četvrtine, kada je došlo do naglog pada u igri bh. tima. Domaći su košarkaši u tom periodu igre napravili seriju od 9:0, ali i tada je bilo plus 15 poena na kontu naših košarkaša (53:38). Jazvin tada sa linije slobodnih bacanja prekida seriju, ali prednost BiH se i dalje topi, pa je u 32. minuti rezultat glasio 55:42.

Bajramović zove minutu odmora, a Gordić pogađa i vraća na plus 15 (57:42). Ipak, to nije značilo kraj serije Portugala. Nešto više od pet minuta prije kraja domaći dolaze na minus 10 (47:57).

Minut i 15 sekundi prije kraja, nakon druge uzastopne izgubljene lopte Nemanje Gordića, Ivan Opačak pravi namjeran prekršaj pri rezultatu 59:52 za BiH. Gomes postiže oba bacanja za 54:59, a Elmedin Kikanović uspjeva spriječiti poene domaćih. Gordić potom postiže poen sa linije za slobodna bacanja, ali Gomes prolazi pored Bavčića i poentira sa lakoćom. Pola minute prije kraja BiH je imala samo plus četiri (60:56). I, onda 9,1 sekunde prije kraja Ðedović sa linije slobodnih bacanja ovjerava pobjedu BiH.

Sve u svemu, pobjeda je najbitnija, ali selektora Bajramovića svakako može brinuti veliki pad u igri njegovih košarkaša koji su uspjeli od „gotovog napraviti veresiju“ i već dobivenu utakmicu dovesti u pitanje. Bajramović se najviše pribojavao baš ovog što nam se desilo u drugom dijelu susreta u Portugalu – neiskustva, ali se za nadati da su naši košarkaši iz večerašnjeg dvoboja uspjeli izvući kakvu pouku.

Najefikasniji u bh. timu bio je Nihad Đedović sa 15, dok je poen manje u svom debiju zabilježio Ratko Varda.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.