Irci se pitaju: Ko bi iz bh. tima mogao ponoviti Henryja?

Irski mediji ne žele ništa prepustiti slučaju

Irci se pitaju: Ko bi iz bh. tima mogao ponoviti Henryja?

E. Čaušević

Naša reprezentacija sutra navečer igara revanš utakmicu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo protiv Republike Irske.

Poznato je da su Irci prije šest godina igrali u baražu protiv Francuske kada su ispali nakon skandaloznog gola Francuza. Naime, sudija nije svirao igranje rukom napadača Thierryja Henryja koji je asistirao Galasu za gol koji je tada Francuze odveo na Svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku.

Irski mediji u ovom baražu ne žele prepustiti ništa slučaju pa su odlučili da "istraže" da li bi se taj slučaj mogao ponoviti u sutrašnjoj utakmici i koji igrači "prijete" Irskoj igranjem rukom.

"Poraz koji se desio prije šest godina je najbolniji u historiji reprezentacije Irske. Tada su nam na nedozvoljen način uništili san o SP-u. Da li smo mogli to spriječiti i predvidjeti? Nažalost, ne posjedujemo vremensku mašinu, ali bi sada mogli da bolje istražimo bh. igrače kako se to ne bi ponovilo", pišu irski mediji.

Irci ne žele da se igranje rukom i nepostojeći gol ponovo prizna njihovom protivniku pa su odlučili izabrati tri igrača koja bi mogla ponoviti ono što je uradio Henry 2009. godine u Parizu.

Prvi je naš kapiten Edin Džeko, a Irci navode da je on sličan igrač kao što je bio Henry.

"On je njihova mašina za golove i dobro poznaje kakva atmosfera vlada na tribinama u Engleskoj koja je slična onoj u Irskoj. Tokom nastupanja u Manchester Cityju Džeko je pokazao da se ne boji postizanja bitnih golova", poručuju irski mediji.

Drugi na listi je povratnik u bh. reprezentaciju Sejad Salihović.

"Nekadašnji igrač Hoffenheima je znao dobijati crvene kartone u dresu BiH. Dobio je ponovo šansu i ne sumnjamo da će je prihvatiti s "obje ruke", njega se trebamo također čuvati", navodi se u irskim medijima.

I treći na ovoj listi je napadač Dinama Armin Hodžić, a Irci su se potrudili da objasne javnosti šta ustvari znači njegovo ime i da je on s razlogom opasnost da ponovo Henryja.

"Armin? Arm in? Bosanci, nismo glupi. Henry je razočarao Arsenalovce u Irskoj jer je prešao u Barcu 2007. godine, a to je uradio i Hodžić jer je njegov Dinamo nedavno savladao Arsenal u Ligi prvaka. Još uvijek čeka da zasija u reprezentaciji i ne sumnjamo da će, ako dobije šansu, i na neregularan način pokušati da pomogne svojoj ekipi", pišu Irci.

Oni dodaju da se igranje rukom skriva u njegovom imenu, te da se Irci Armina trebaju najviše plašiti.

Zaista su se irski mediji pripremili za sve moguće situacije pred revanš u Dublinu. Ali, nakon Francuske ne možemo ih kriviti.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.