Jesu li Poljaci najveći prevaranti na Svjetskom prvenstvu?

Čestitamo, prevarili ste i FIFA-u

Jesu li Poljaci najveći prevaranti na Svjetskom prvenstvu?

Fudbalska reprezentacija Poljske ne spada u sami vrh svjetskog fudbala, ali će svejedno biti u prvom šeširu na izvlačenju grupa za Mundijal u Rusiji koji se igra narednog ljeta.

FIFA je uoči Svjetskog prvenstva donijela odluku da jakosne grupe pred žrijebanje formira po rankingu na FIFA-inoj listi, a ne po tome kako su reprezentacije plasirane u kontinentalnim zonama. Tako je došlo do toga da se u prvom šeširu nalazi Poljska, a recimo u drugom Španija i Engleska.

Otkud tamo Poljaci?

Poljska je napravila mali trik kojim je, na neki način, prevarila FIFA-in sistem. Ova reprezentacija je od završetka Evropskog prvenstva u Francuskoj, pa sve do završetka kvalifikacija za Mundijal, odigrala samo jednu prijateljsku utakmicu kada je remizirala sa Slovenijom odigravši 1:1. Razlog je taj što su Poljaci jednostavno odlučili da ne igraju takve utakmice jer su procijenili da na njima mogu samo izgubiti. Ispostavlja se da je to bila dobra stategija.

Rezultati na prijateljskim utakmicama naizgled nisu bitni, ali utiču na FIFA-inu tabelu. Poljaci su shvatili da bi tako mogli samo izgubiti osvojene bodove, pa u 2017. godini nisu odigrali nijedan meč do oktobra, kada je zaključena rang lista po kojoj su kreirane jakosne grupe za Svjetsko prvenstvo. Zahvaljujući tome su zadržali poziciju u vrhu FIFA-ine rang liste i narugali se Špancima i Englezima, koji su čak organizovali međusobne prijateljske utakmice. Možda su na njima dobili mnogo novca, ali izgubili su status nosioca na Mundijalu.

Nakon zaključivanja jakosnih grupa, Poljska je ekspresno odigrala dvije prijateljske utakmice protiv Urugvaja i Meksika na kojim nije postigla nijedan gol. Remi 0:0 i poraz 1:0 ih nisu previše zaboljeli jer su grupe bile već formirane.

Red je čestitati i na pobjedama

Da ne bude da su Poljaci do prvog šešira došli samo na prevaru, red je spomenuti da je ova selekcija predvođena Robertom Lewandowskim rutinski osvojila prvo mjesto u svojoj grupi sa čak osam pobjeda. Poljacima su rivali bili Danska, Crna Gora, Rumunija, Armenija i Kazahstan, što je bila relativno lagana grupa.

FIFA ima pravilo po kojem svaka reprezentacija na svijetu u toku godine mora odigrati najmanje pet utakmica. S obzirom da su Poljaci toliko odigrali samo u kvalifikacijama, za prijateljske utakmice nije bilo nikakve potrebe. Sve je čisto.

Koliko god mnogi osuđivali njihovu 'taktiku' i smatrali da Poljaci nisu postupili sportski, mora se priznati da su na kraju priče ispali veoma mudri i lukavi. Žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo na rasporedu je 1. decembra, a Poljska je sebi osigurala vjerovatno nešto lakši posao.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

A, možda i karma odradi svoje, pa Poljaci iz preostala tri šešira izvuku najteže protivnike... Vidjet ćemo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi