Kako je počela Liga prvaka

25. novembra 1992. godine

Kako je počela Liga prvaka

Da li se sjećate od kada se Liga prvaka igra u fudbalu? Od sezone 1992–93, kada se osam ekipa našlo u grupnoj fazi nakon dva odigrana kola i jednog pretkola. U grupi A su igrali Marseille, Glasgow Rangers, Club Brugge i CSKA Moskva. U drugoj, B su se našli Milan, IFK Göteborg, Porto i PSV.

Kao što se može primjetiti, u grupnoj fazi nije bilo prvaka Njemačke (Stuttgart), Engleske (Leeds), Španije (Barcelona). Barcelonu je kao aktuelnog prvaka Evrope šokirao CSKA iz Moskve.

U grupnoj fazi Marseille i Glasgow Rangers su bili bez poraza, ali su Francuzi imali bod više, dok je Milan bio siguran u grupi B sa svih šest pobjeda. U velikom finalu golom Bolija Marseille je pobjedio Milan 1:0, a najbolji strijelac Lige prvaka bio je Romario (PSV) sa sedam golova.

Šest sedmica kasnije, zbog namještene utakmice u prvenstvu Marseillu je oduzeta titula, Tapie je kasnije završio u zatvoru a Olimpique u drugoj ligi.

Prve utakmice grupne faze Lige prvaka igrale su se 25. novembra 1992.godine. Prisjetimo se kako je sve počelo:

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.