Neke se stvari lako ne zaboravljaju

Etihada će se Džeko rado sjećati

Neke se stvari lako ne zaboravljaju

E. Škorić

Edin Džeko je odlučio da promijeni klub ovog ljeta i to je uradio, pa će u narednoj sezoni nastupati za Romu.

Prelazak u Romu se čini kao pravo osvježenje u karijeri našeg najboljeg igrača, ali prerano je da se donose bilo kakvi zaključci. Pričekamo da prođe neko vrijeme, u nadi da će Edin zabijati iz utakmice u utakmicu u Seriji A i da će ga Rudi Garcia cijeniti više od Manuela Pellegrinija.

Iako sve djeluje bajno u ovom trenutku, ne treba bježati od činjenice da je katkad italijanski nogomet teži od ostalih, da nije lako napadaču igrati protiv odbrana kakve imaju tamošnje ekipe, pa će Edin zaista morati puno da se trudi svake minute. 

No, ono što bi trebalo da bude sigurno - Edin će igrati. U Rimu je dočekan kao kralj, navijači se uzdaju u njega, očekivanja su velika, može to da bude i veliki pritisak, ali hajde da vjerujemo da je to sada samo dodatni motiv za Dijamanta. Pun Olimpico, strastveni navijači, vječni grad, Totti, Pjanić... Motiva ne bi trebalo da nedostaje. 

Dugo je trajala saga oko transfera našeg napadača, iz dana u dan se pisalo o mogućoj promjeni kluba i nekako kao da smo svi znali da je njegova avantura u Manchesteru završena. Prošle su četiri godine, u svakoj od njih Edin je imao svoje trenutke. Naravno, posljednja sezona nije bila po njegovim planovima, ali nogomet je takva igra, sve se brzo odvija i čovjek mentalno mora da bude spreman na razne probleme.

Ipak, sigurno i sam Edin ima osmijeh na licu kada se sjeti pogodaka QPR-u, onog razbijanja Tottenhama, deklasiranja Manchestera, zagrljaja sa Silvom, Aguerom i Toureom nakon svakog gola....

Sjeti se, nema sumnje, Edin i Marija Balotellija i njegovih nestašluka, Robera Mancinija, Aleksandra Kolarova, narodnjaka na proslavi, brojnih navijača na proslvi titula... Prekrasne godine je naš najbolji igrač proveo u Manchesteru da bi ih tek tako zaboravio. 

Ostat će, poznavajući njega, dobar drug sa svakim iz Manchestera, svratit će katkad na Etihad, možda i u dresu Rome, i svugdje će ga srdačno dočekati jer je takav. Pobjednik.

Čestita kad izgubi, tješi druge kad pobijedi. Čekaju ga lijepi trenuci u Italiji, čekaju ga nove pobjede, nove titule. Čekaju i nas sve zajedno neizvjesnosti, razni komentari, majstorije, golovi, poruke i pozdravi. Uživat ćemo sasvim sigurno u onome što slijedi. 

Potražite više informacija na temu Serie A:

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.