Za ostvarenje atletskih snova: Kanita Brka novi stipendista kompanije Mozzart

Talentovana bacačica kugle upisala se u istoriju atletike u BiH

Za ostvarenje atletskih snova: Kanita Brka novi stipendista kompanije Mozzart

Sponzorski tekst

Atletikom se bavi samo pet godina, a za njeno ime se već čulo izvan granica BiH. Ova dvanaestogodišnjakinja ima više medalja nego godina života. Višestruka je prvakinja BiH u bacanju kugle i državna rekorderka za mlađe kategorije. Ona je Kanita Brka iz Zenice koja u bacanju kugle obara sve prepreke, pa i rekord za mlađe juniorke star 40 godina! 

Atletski stručnjaci je smatraju velikim potencijalom, što su prepoznali i u kompaniji Mozzart, izabravši je za svog novog stipendistu.

Prije svega, čast mi je da me jedna velika kompanija, kao što je Mozzart, stipendira. Drago mi je što podržavaju uspjehe mladih sportista. Ova podrška mi mnogo znači jer, zahvaljujući Mozzartu, mogu da učestvujem na većem broju takmičenja. Hvala im što su prepoznali moj talenat- poručuje uspješna mlada bacačica kugle.

Kanita je rođena 2011. u Zenici, a bacanje kugle počela je da trenira sa sedam godina u Atletskom klubu Zenica. Na Državnom prvenstvu za cicibane 2019. ostvaruje svoj prvi, veliki uspjeh i postaje prvakinja BiH.

Godinu kasnije brani titulu prvaka BiH u kategoriji cicibana i ponovo osvaja prvo mjesto na prvenstvu BiH za pionire. Iste godine na Izboru sportiste 2020. proglašavaju je za sportsku nadu Zeničko-dobojskog kantona.

Opis nije dostupan.

Oglasi

Već 2021. ponovo postaje prvakinja BiH u dvorani za cicibane. Svoju dominaciju u kategoriji cicibani ostvaruje u maju iste godine kada, treći put zaredom, postaje prvakinja BiH u bacanju kugle. Mjesec dana kasnije brani titulu prvaka u kategoriji pionira.

Kruna uspjeha dolazi joj u septembru 2021. gdje na Međunarodnom atletskom mitingu u Čitluku ostvaruje prvo mjesto u kategoriji djevojčica. Stručnjaci je smatraju velikim potencijalom, što je opravdala osvajanjem prvih mjesta na prvenstvima BiH u kategorijama cicibanki i pionirki.

Opis nije dostupan.

Na Prvenstvu BIH za pionire 2023. osvaja prvo mjesto u bacanju kugle težine 2 kg, bacivši je na 13,90 m. Pobjednica je Uskršnjeg međunarodnog mitinga Split 2023. sa rezultatom od 12,82 m u bacanju kugle od 3 kg, čime je ujedno i oborila klupski rekord za mlađe juniorke- star 40 godina.

Ovim uspjehom, a posebno onim u Splitu, Kanita je ostvarila najbolje rezultate u istoriji atletike u BiH za njen uzrast. Nadam se da AK Zenica i bh. atletika dobijaju novu šampionku - poručio je tada Mehmed Skender, čuveni trener naših olimpijaca.

Oglasi

Opis nije dostupan.

Kanita je trenutno fokusirana na treninge sa svojim trenerom i na školske obaveze, a nedjelja joj je rezervisana za porodicu, druženje i odmor.

U narednom periodu želi da nastavi kontinuitet dobrih rezultata i da u skorijoj budućnosti ispuni norme za velika takmičenja.

Za sve buduće sportske nade, Kanita ima jasnu poruku:

Poručila bih mladima i svima koji se bave mojim sportom da nastave uporno trenirati jer će se trud jednoga dana isplatiti.

U kompaniji Mozzart nastavljaju da bodre Kanitu u obaranju novih rekorda, kao i brojne druge mlade talente širom zemlje koji sanjaju velike snove.

Top Komentari

HamzaVojvoda
Sve je to fino al kad te kladionica sponzoruje nema tu hajra
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi