Sarajevo u 90. minuti do velike pobjede nad Zrinjskim!
Foto: FK Sarajevo

Bordo tim na vrhu tabele

Sarajevo u 90. minuti do velike pobjede nad Zrinjskim!

Edmir Škorić

Derbi sedmog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine odigran je večeras na Koševu gdje je Sarajevo golom sa bijele tačke u 90. minuti stiglo do velike pobjede na Zrinjskim (1:0) i tako se probilo na sami vrh premijerligaške tabele.

Zrinjski je prije nekoliko dana u zaostaloj utakmici 1. kola doživio hladan tuš u Mostaru i poraz od Posušja (0:1), pa su umorni i ne baš najboljoj formi gosti iz Mostara doputovali u glavni grad BiH, gdje ih je dočekao tim koji je u dobroj formi i koji će po svemu sudeći biti najozbiljniji kandidat Zrinjskom u borbi za titulu.

Sarajevo je mnogo bolje otvorilo susret i u prvom poluvremenu je bilo mnogo konkretnije. Već na startu meča Oliveira je glavom šutirao na centaršut Ziljkića, ali je golman Marić odbranio. U 12. minuti dobra akcija Sarajeva, Mustafić je prošao po desnoj strani, a onda očajno šutirao. Nedugo nakon toga velika šansa za domaće. Ziljkić je ubacio, Avramovski na drugoj stativi glavom vraća loptu za Mustafića, a ovaj sa nekoliko metara glavom šutira u Marića.

Uzvraćaju potom gosti. Tičinović centrira, Sabljić glavom šutirao, a prečka spašava Sarajevo. U 29. minuti Ziljkić je odlično proigrao Oliveiru, ali je Marić odbranio šut Brazilca, da bi potom zaustavio Hasićev udarac sa oko 25 metara.

Nesporazum Šahinovića i jednog igrača Sarajeva u 33. minuti, lopta je došla do Ćužea koji šutira, no izblokiran je njegov udarac, a tri - četiri minute kasnije je izblokiran i Bilbija. Sarajevo je stvorilo ozbiljan pritisak u završnim minutama prvog dijela, ali ostalo je 0:0.

U nastavku je tempo igre opao, a pravih šansi skoro da nije ni bilo. Tičinović je u 61. pokušao iznenaditi golmana Sarajeva sa ivice kaznenog prostora, no lopta ide pored gola. Isti igrač je u 67. minuti dobro gađao sa 16 metara, lopta odlazi malo pokraj gola FK Sarajevo.

Oglasi

Penaranda, koji je ušao u 65. minuti, pokušao je da iznenadi Marića iz daljine, ali golman Zrinjskog bio je na mjestu. Upravo njegov ulazak u igru donio je Sarajevu jednu dimenziju više, a u svakom kontaktu s loptom, moglo se vidjeti o kakvom se majstoru radi i kada bude potpuno spreman za igru, sasvim sigurno će biti veliko pojačanje za ekipu Simona Rožmana.

Dvije bakljade u posljednjih 25 minuta utakmice na tribinama, brojne izmjene i sigurna igra bez pretjeranog rizika kako se bližio kraj, pa je duel nekako prerano "stao", no onda drama u samom finišu. Zlomislić je srušio Penarandu, pa je Sarajevu dosuđen penal. Odgovornost je na kraju preuzeo Oliveira i pogodio za slavlje koševske publike.

Sarajevo jeste bilo bolje od svog rivala. Taktički dobro postavljena igra od Simona Rožmana, a kada se sve sabere i oduzme, može se reći da je pobjeda domaćina sasvim zaslužena. Uzimali su domaći više rizika, pogotovo u prvom dijelu i na kraju su nagrađeni. A, podatak da Zrinjski nije imao udarca u okvir gola možda i najbolje govori o svemu.

Sarajevo je sa 13 bodova sada na vrhu tabele, dok Velež ima 11 na drugom mjestu. Zrinjski je tek na devetom mjestu sa šest bodova, ali ima dva meča manje od Sarajeva. Ipak, dva poraza u nizu svakako brinu sve u redovima Plemića. 

Bordo tim će u narednom kolu imati teško gostovanje na Pecari kod Širokog, dok će Zrinjski u još jednom derbiju ugostiti Željezničar.

Sarajevo - Zrinjski 1:0

SARAJEVO: Šahinović, Duraković, Oliveira, Hasić, Julardžija, Beganović, Avramovski, Aničić, Đuričković, Ziljkić, Mustafić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

ZRINJSKI: Marić, Čanađija, Ćorluka, Sabljić, Ivančić, Čuže, Jakovljević, Memija, Tičinović, Senić, Bilbija.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

SamoZrinjski
Kakva pljacka Vice i vicinih pusi*****a fuj
1 10
Zaccheroni
Bravo Sarajevo,cestitke od veležovca
10 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi