Zaboravljeni as suspendovan na tri mjeseca, ostao bez Svjetskog prvenstva

Keita Balde neće igrati u Kataru

Zaboravljeni as suspendovan na tri mjeseca, ostao bez Svjetskog prvenstva

Edmir Škorić

Katalonski napadač, koji je ponikao u Barceloni, dobio je zabranu igranja do 5. decembra 2023. godine.

Dok je bio član Cagliarija u Seriji A, Balte je pao na antidopinškoj kontroli, pa je suspendovan na čak 90 dana, odnosno do 5. decembra naredne godine.

Osim ako se nekim čudom kazna ne smanji, Keita Balde neće moći nastupati na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. sa senegalskom reprezentacijom.

Napadača rođenog u Arbuciesu (Girona) i treniranog u omladinskom pogonu Barce FIFA je suspendovala na tri mjeseca zbog kršenja protokola antidopinške kontrole koju je počinio prošle sezone.

Senegal će igrati u grupi A na Mundijalu sa Nizozemskom, Ekvadorom i Katarom, a bivši napadač Intera neće biti sa reprezentacijom, bez obzira da li je bio planiran od strane selektora ili ne.

Spartak Moskva, klub za koji je potpisao prošlog avgusta, objavio je da je Keita Balde "suspendovan od strane italijanskog Nacionalnog antidopinškog suda" i, unatoč tome što nije precizirao u čemu se sastoji njegov prekršaj tokom antidopinške kontrole nakon Udinese - Cagliari prošlog aprila, naglašava da "u uzetom uzorku nisu pronađene zabranjene tvari".

Međutim, Spartak Moskva dodaje da je "svaka sankcija vezana uz doping koju izrekne drugi nacionalni ili međunarodni sportski savez, ili nacionalna antidopinška organizacija, automatski prihvaćena od strane FIFA-e i mora biti priznata od svih konfederacija i saveza".

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ne može ni trenirati s klubom

Keita Balde se neće moći vratiti niti treninzima sa Spartakom do 22 dana prije isteka suspenzije, prema FIFA-inim propisima. Sa svojih 27 godina, napadač je postigao šest golova u 40 utakmica za Senegal i pomogao im osvojiti Afrički kup po prvi put u svojoj povijesti prošlog februara.

U karijeri je napadač igrao još za Lazio, Monaco, Inter, Sampdoriju, Cagliari i danas je, dakle, član Spartak Moskve

Top Komentari

Neko91
Koliko to godina ima dana kod tebe ? “Suspendovan 90 dana, tj do 5. Dec 2023.” Kako brate ? Kako ? Pali svi pod uticaj brata Causa :D .
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi