Francuski 'izdajnik' je svima poručio da od*ebu

Heurtela baš briga

Francuski 'izdajnik' je svima poručio da od*ebu

Edmir Škorić

Francuski košarkaš Thomas Heurtel našao se na meti kritika jer je odlučio karijeru nastaviti u Rusiji i prema pravilima "trikolora" ubuduće neće moći igrati za reprezentaciju.

Heurtel je nedavno na Eurobasketu igrao finale s Francuskom, gdje je njegova reprezentacija izgubila od Španije, a on se ubrzo nakon toga odlučio na odlazak u ruski Zenit.

On se nakon napuštanja Real Madrida, u koji je stigao kontroverzno iz Barcelone, odlučio na dogovor sa klubom iz Sankt Peterburga, iako su se tome protivili svi u Francuskoj.

Francuska košarkaška federacija ne dopušta nijednom igraču koji ima ugovorni odnos s ruskim timom da igra bilo kakav međunarodni turnir s nacionalnim timom.

Razlog? Ruska invazija na Ukrajinu, koja je na mnoge načine ograničila učestvovanje ruskih sportista ili timova na određenim takmičenjima i koja je imala druge vrste mjera, poput ove već spomenute. Louis Labeyrie (UNICS Kazan) i Livio Jean-Charles (CSKA Moskva) bili su prisiljeni propustiti Eurobasket 2022. zbog važećih ugovora s ruskim klubovima.

Heurtel je nakon potpisa za Zenit, dobio poruku da više nije član francuske košarkaške reprezentacije, te je privukao brojne kritike na vlastiti račun, a sada se oglasio.

“Imam nešto za reći ljudima koji mi šalju svakakve poruke i kritiziraju moju odluku da dođem u Rusiju. Moje mišljenje boli, prestanite gubiti vrijeme i pronađite svoj vlastiti život", rekao je Heurtel.

33-godišnji playmaker ima više medalja s Francuskom, ali neće moći igrati na Ljetnim olimpijskim igrama 2024. u Parizu.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Heurtel je na minulom Eurobasketu u prosjeku bilježio 10,4 poena, 2,4 skoka, 7,1 asistencija za indeks korisnosti od 14,3. Fantastične brojke koje su pomogle Francuskoj da, uz mnogo poteškoća i malo sreće, dođe do velikog finala u kojem su bili poraženi.

Za Francusku je to drugo uzastopno srebro nakon osvojenog na Olimpijskim igrama u Tokiju. I ukupno četvrta medalja za Heurtela.

Top Komentari

Noone
Košarkaš ko khurac.. Veze nema
1 3
K79
pa lik je bio najstariji francuski igrač na euru završio je on svoje u reprezentaciji zato je i otišao u Rusiju da uzme jos koji dinar dok može
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi