"Kosovo je Srbija" skupo će koštati Rumune
Foto - AFP / Reuters

UEFA pokrenula postupak

"Kosovo je Srbija" skupo će koštati Rumune

Midhat Šljivak

Evropska fudbalska federacija (UEFA) pokrenula je postupak protiv Fudbalskog saveza Rumunije zbog dešavanja na utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv selekcije Kosova. Transparent 'Kosovo je Srbija' i brojni povici mogli bi skupo koštati Rumune.

Fudbalski savez Rumunije suočava se sa žestokom kaznom od strane krovne kuće evropskog fudbala (UEFA). Razlog su naravno dešavanja s utakmice protiv selekcije Kosova.

Kvalifikacioni meč između Rumunije i Kosova bio je u prekidu gotovo sat vremena zbog transparenta 'Kosovo je Srbija' i brojnih povika s tribina.

Sve što se dešavalo na terenu i na tribinama pažljivo je zapisao delegat utakmice. Svoja zapažanja je prenio UEFA-i koja je odlučila pokrenuti postupak protiv Fudbalskog saveza Rumunije.

Rumuni su između ostalog optuženi za rasističko ponašanje te za provokativne poruke uvrjedljivog sadržaja i Fudbalski savez ove zemlje se suočava s ozbiljnom kaznom.

Oglasi

Pretpostavlja se da će Rumuni dobiti ogromnu novčanu kaznu, te će vjerovatno odigrati nekoliko utakmica pred praznim tribinama ili bez dijela navijača.

Odluke UEFA bi trebale doći već u narednim danima, a mediji iz ove zemlje strahuju da bi mogli čak ostati i bez pobjede od 2:0.

Fudbalski savez Kosova zatražio je pobjedu za 'zelenim stolom'. Ipak, teško je očekivati da će UEFA donijeti tako rigoroznu kaznu bez obzira na prekršaj.

Ipak, izvjesno je da Evropska fudbalska federacija neće imati milosti u ovom slučaju i Rumuni u neizvjesnosti čekaju konačnu odluku.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Rumuni su pobjedom nad Kosovom ostali na drugom mjestu grupe I s 12 bodova i s velikim šansama da se plasiraju na Evropsko prvenstvo. Za dva mjesta se bore sa Švicarskom i Izraelom.

Do kraja kvalifikacija imaju domaće utakmice s Andorom i Švicarskom, a gostuju Bjelorusiji i Izraelu.

Top Komentari

komentator1
Karavlasi
6 1
TurgutBayraktar
Treba ih izbaciti i dati 3 boda Kosovu
6 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi