Ovome se niste nadali - Premijer liga nije najskuplje fudbalsko takmičenje u BiH
Detalj s prethodnog sarajevskog derbija - Ziljkić i Amoah u duelu.

Prema ukupnoj vrijednosti timova koji se takmiče

Ovome se niste nadali - Premijer liga nije najskuplje fudbalsko takmičenje u BiH

Eldar Ganibegović, foto: T. Hebib

Ako bi vas neko na ulici zaustavio i pitao koje je najvrijednije fudbalsko takmičenje u BiH prema ukupnoj vrijednosti timova koji se takmiče, vjerovatno biste kao iz topa odgovorili da je to Premijer liga. Međutim, to nije tačno. 

Trenutno je bh. fudbal na zimskoj pauzi. Sezona se nastavlja za nešto više od mjesec dana, a do tada će klubovi vršiti pripreme i raditi na poboljšanju igračkog kadra.

Ako bacimo oko na vrijednost timova i prema tome napravimo vrijednost takmičenja u kojem igraju, zanimljivo je da Premijer liga BiH nije najskuplje takmičenje. Zanimljivo, ali ne i nelogično. 

Naime, Premijer ligu Bosne i Hercegovine čini 12 klubova. Trenutno je registrovano 319 fudbalera koji ukupno vrijede 60,28 miliona eura. Znači da svaki igrač u prosjeku vrijedi 188 hiljada eura. 

Najvrijednije takmičenje u Bosni i Hercegovini je Kup BiH. Logično i očekivano, zato što se mnogo više klubova takmiči.

Ove sezone Zrinjski brani trofej. 

Ukupno 36 klubova i 821 igrač ove sezone su registrovani u kupu naše zemlje i vrijede 80,24 miliona eura. Prosjek igrača zato je znatno lošiji - 97 hiljada eura.

Oglasi

Koliko vrijede entitetske lige?

Prva liga Federacije BiH nešto je vrijednija. Sastavljena je od 16 timova 342 igrača i vrijedi 19,18 miliona eura.

Prva liga manjeg bh. entiteta broji 18 klubova, 395 igrača i vrijedi 17,35 miliona evropskih novčanica.

Tako je prosjek vrijednosti igrača u FBiH 56 hiljada eura, a u RS 43 hiljade eura.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Najvrijedniji tim u Bosni i Hercegovini je Zrinjski čija 34 igrača vrijede tačno 10 miliona eura, a onda slijedi Sarajevo sa vrijednošću 8,8 miliona eura. Više od 5 miliona eura skuplji je još samo Borac (6,7 miliona eura).

Ovome dodajmo napomenu da su za ovaj članak korišteni podaci sa specijalizovanog Transfermarkta.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

SonPen1946
Pravo istrazivacko novinarstvo, kapa do poda redakciji ovog cijenjenog portala.
9 0
Ham0
Svaka cast genijalcu koji je ovo napisao. Vidi se da je prije svega inteligentna osoba a i vrlo skolovan. Pravi predstavnik ovog cernickog portala.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi