Selektor bh.kadeta za SportSport.ba

Malkočević: Cilj je plasman u elitni krug kvalifikacija

D. Kurbegović

Kadetska nogometna reprezentacija BiH, koja je prvi put u historiji naše zemlje kao jedna omladinska selekcija nastupila na Evropskom  prvenstvu, jučer se okupila u Trening centru N/FSBiH u Zenici.

Nova generacija ovih igrača pokušat će napraviti ono što su njihovi prethodnici, iako će to biti izuzetno teško. Ipak na klupi ove selekcije sjedi sjajni Sakib Malkočević, koji godinama otkriva nove talente, bilježi dobre rezultate u kvalifikacijama, a postao je i prvi selektor nekih od mlađih selekcija koji je odveo reprezentaciju na jedno veliko takmičenje.

Nakon jednog od treninga bh. kadeta za SportSport.ba je o mnogobrojnim temama govorio selektor Sakib Malkočević. 

"Prvi put smo se okupili nakon Evropskog prvenstva sa novom generacijom, nažalost malo vremena smo proveli zajedno zbog učešća prethodne selekcije na Evropskom prvenstvu. Kolega Toni Karačić je vodio ovu selekciju na Razvojnom turniru, tako da ova tri dana u Zenici moramo iskoristiti na najbolji mogući način.Moramo se još bolje upoznati, kako bi igrači shvatili šta mi tražimo i da se što prije pripremimo za kvalifikacije koje počinju za nešto više od mjesec dana", ističe Malkočević.

Prije kvalifikacija odigrat će dvije pripremne utakmice protiv Italije

"Dobro će nam doći te dvije utakmice, one su baš dogovorene na Evropskom prvenstvu kada smo ih porazili, oni su tada izrazili želju da s nama ponovo igraju i mi smo to prihvatili. U tim utakmicama ćemo stvoriti neku sliku i znat ćemo tačno s čime raspolažemo u ovom trenutku. O Italiji ne treba trošiti riječi, a nama će dobro doći i da probamo neke nove igrače i uigramo ove stare. Utakmice su na programu 24. i 26. avgusta i to su jedine dvije provjere prije kvalifikacija. Svi igrači se nisu odazvali, Marko Martinović je na probi u Benfici i on ima veliki minus, Đani Salčin je operisan, ali imamo informaciju da je već lagano krenuo trenirati. Nadam se da će se oporaviti do kvalifikacija jer on spada među važne igrače u ovoj selekciji. Na kraju nadam se da ćemo ponovo napraviti jednu respektabilnu selekciju", nada se selektor bh. kadeta.

Cilj je plasman u Elitni krug kvalifikacija, što je realnost u ovom trenutku za naše selekcije.

"Teško je bilo doći do Evropskog prvenstva, prije toga igrali smo tri puta Elitni krug kvalifikacija. Treba proći dva izuzetno teška filtera, da se dođe na veliko takmičenje. Mi smo uspjeli i ostavili smo dobar utisak na Evropskom prvenstvu, ostvarili smo jednu pobjedu i sigurno da je prethodna selekcija podigla ljestvicu malo više. Međutim mi moramo biti optimisti, ali to treba biti realno, ova generacija je imala samo dva turnira dosad, tako da nemaju dovoljan broj okupljanja i utakmica. Međutim nama je uvijek cilj u Elitni krug i to nam je cilj, ako to ne uspijemo sigurno je da će biti neuspjeh", kaže Malkočević.

U prvom krugu kvalifikacija osim BiH u grupi su Moldavija, Rusija i Latvija.

"Kvalifikacije se igraju krajem sljedećeg mjeseca od 23. do 28. septembra u Moldaviji. Dvije selekcije idu dalje i nadam se da ćemo se uspjeti dobro pripremiti, te plasirati među prva dva mjesta. Kada su u pitanju informacije o protivnicima, raspitujemo se kod naših komšija, gledat ćemo neke utakmice, nemaju ni oni neke informacije o nama. Rusi su nosioci grupe bez obzira što nisu bili na Evropskom prvenstvu, a mi i Moldavija ćemo se vjerovatno boriti za tu drugu poziciju", kazao je za kraj razgovora za SportSport.ba Sakib Malkočević.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi