Nova sezona 1. lige FBIH: Bitka za Premijer ligu može početi

Danas na programu sedam utakmica

Nova sezona 1. lige FBIH: Bitka za Premijer ligu može početi

S. Mlaćo

Sutra počinje nova sezona Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine. 

Ono što je definitivno jeste da nas očekuje veliki broj kvalitetnih i neizvjesnih utakmica, a nadamo se da će se u narednim sedmicama prepričavati upravo kvalitetne utakmice, sjajne pogotke, lijepe poteze nogometaša, trenera, dobru posjetu navijača na svim stadiona,  te da neće biti prostora za priče o lošim sudijskim odlukama, dogovorenim utakmicama, igrama van zelenog terena...

Borbu za prvo mjesto najavili su Sloga Simin Han, Bosna Visoko, Velež i Olimpik, a tu pri vrhu uvijek su i Rudar Kakanj, te Zvijezda Gradačac. Svakako da ne treba optisati ni Bratstvo, kao i Zvijezdu, dok će ostali klubovi vjerovatno voditi bitku za opstanak.

Sloga Simin Han predvođena Darkom Vojvodićem u prvom kolu će u nedjelju ugostiti Metalleghe iz Jajca, dojučerašnjeg člana Premijer lige BiH.

"Respektujemo Metalleghe, ali igramo na svom terenu. Imamo dobru ekipu, a Metalleghe sam gledao, to je solidna ekipa, međutim, ne treba ih podcijeniti. Imaju dobri igrača, neće biti lako, ali opet kažem favoriti smo", kazao je Vojvodić uoči ovog meča.

Jedan od derbija kola igra se u Mostaru gdje će snage odmjeriti Velež i sarajevski Olimpik. Dva tima koja se dobro poznaju tražit će u međusobnom duelu prve bodove u novoj sezoni.

"Očekujem pobjedu za početak, uz veliku podršku naših navijača. Navikavam se na igranje na poziciji stopera, ima još nekih stvari koje trebam popraviti, ali će s vremenom sve biti bolje“, kazao je mladi stoper Rođenih Tarik Isić.

Na drugoj strani u Olimpiku vjeruju u svoje kvalitete.

"U subotu nas očekuju pun stadion, sjajna atmosfera i ekipa s tradicijom i ciljem da uđe u Premijer ligu. Znam vrlo dobro kako sve to izgleda u Mostaru. Velež nije puno mijenjao tim, uglavnom su svi igrači od lani ostali na okupu, kao i veoma iskusni trener Ibro Rahimić koji se dokazao u Premijer ligi u ekipi Mladosti", kazao je Mirza Varešanović, koji će u novoj sezoni predvoditi Vukove sa Otoke.

Neizvjesno će biti i u Kaknju gdje se sastaju Rudar i Bratstvo iz Gračanice.

"Kao domaćini ćemo uvijek ići na pobjedu. Ljudi u Kaknju vole Rudar, pružaju mu podršku. Ima i onih koji nas ne simpatišu, ali je više daleko onih koji nas vole. Idemo naravno na pobjedu i tri boda na startu sezone", rekao je član Rudara Dženan Durak.

Iskusni Šerif Hasić, član Bratstva,  ističe da njegov tim u Kakanj ide po bodove.

"Moram da kažem da smo veoma dobro odradili pripreme koje su bile teške, ali i tempirane tako da dižemo formu iz dana u dan. Teško je trenirati po velikim vrućinama i dati svoj maksimum, ali to nam je posao. Odigrali smo nekoliko pripremnih utakmica i turnira gdje smo tražili formu i kako vrijeme odmiče sve bolje igramo. Naredna sezona će biti mnogo zanimljiva, mnoge ekipe su najavile borbu za Premijer ligu i dobro su se pojačale. Ipak nama to ne znači mnogo. Mi smo sigurno jedna od jačih ekipa u ligi. Gostovanje Rudaru u okviru prvog kola će biti teško, ali mi smo ekipa koja ide da se nadigrava i da uzme bodove. Ono što je veoma važno je da je atmosfera u ekipi veoma dobra. Imamo dobar spoj mladosti i iskustva sa šefom koji nas drži pod kontrolom", kazao je Hasić.

Stari znanci Bosna i Orašje snage će odmjeriti u Visokom. Bosna ima veoma kvalitetnu momčad, te najavljuje pohod na sami vrh tabele, dok je Labudove sa Save ponovo preuzeo Mato Neretljak, koji sigurno neće dozvoliti da njegova momčad igra ne baš bitnu ulogu ove sezone.

Čapljina je blagi favorit na svom terenu protiv Jedinstva iz Bihaća, dok se kvalitetan meč očekuje u Konjicu gdje će Igman ugostiti Zvijezdu, koja je vrijedno radila u ljetnom prelaznom roku.

Travniku pripada uloga favorita protiv Slavena iz Živinice, a neizvjestan meč sa malim brojem pogodaka očekuje se u Bugojnu gdje se sastaju Iskra i TOŠK, dva tima koji su se ove sezone vratila u Prvu ligu Federacije BiH.

Prva liga Federacije BiH, 1. kolo:

Subota:

Velež - Olimpik

Čapljina - Jedinstvo

Igman - Zvijezda

Rudar Kakanj - Bratstvo

Iskra - TOŠK

Travnik - Slaven

Bosna Visoko - Orašje

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Nedjelja:

Sloga Simin Han - Metalleghe BSI

Zaprati FK Tuzla City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Tuzla City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi