Gori, a bolji od nas

FIFA rang lista ne mora ništa da znači

Gori, a bolji od nas

E. Škorić

Bosna i Hercegovina je, prema FIFA rang listi, 20. reprezentacija svijeta, no nema je na Evropskom prvenstvu narednog ljeta, koje broji 24 reprezentacije.

Naša nogometna reprezentacija nije uspjela da izbori nastup na proširenom Euru s 24 selekcije. Uspjeli su Mešini izabranici da dođu do baraža, ali očajna igra u dvomeču s Republikom Irskom nije bila dovoljna za veliko slavlje.

Ostaje žal, obzirom da su i neke objektivno lošije selekcije od naše obezbijedile učešće na smotri najboljih evropskih reprezentacija. Naravno, uz dužno poštovanje svima, igrači poput Džeke i Pjanića jednostavno su morali da budu na Euru. No, šta je tu je...

Dakle, po posljednjoj FIFA rang listi, BiH je 20. na svijetu, a mnoge lošije rangirane selekcije otišle su na Evropsko prvenstvo.

Na Euru je, doduše kao domaćin, Francuska koja zauzima 24. mjesto na FIFA rang listi. Rusija je također lošije rangirana od BiH (23. mjesto), ali ide na EP. Slovačka kao 27. na svijetu ide na EP.

Ukrajinci (28) su u baražu eliminisali Sloveniju, Island kao 31. reprezentacija svijeta odigrala je maestralno kvalifikacije i zaslužila da ispred jedne Holandije bude na Euru. Mađarska je prvi put od 1986. godine na nekom velikom takmičenju, a i ta selekcija je ispod BiH na FIFA rang listi. Mađari zauzimaju 33. mjesto.

Albanija, 36. na svijetu, igrat će Euro, prvi put u svojoj povijesti. Nastavljamo dalje sa "lošijim selekcijama od BiH koje su na EP-u". 

Poljaci su tek 38. na rang listi, ali su s Njemačkom prošli grupu kvalifikacija za EP. Dolazimo i do omraženih nam Iraca, koji su 42. na svijetu, ali su nas eliminisali u baražu. Švedska, 45. selekcija svijeta, na krilima Zlatana Ibrahimovića prošla je na Euro...

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Dakle, mnoge reprezentacije po FIFA rang listi nalaze se ispod BiH, ali uspjele su da se plasiraju na Evropsko prvenstvo u Francuskoj naredne godine i na tome im treba čestitati. Kada s pogledaju naše igre protiv Irske iz Zenice i Dublina, stvarno nismo ni zaslužili da smo među 24 evropske selekcije. A da ima lošijih od naše, svakako ima...

REPREZENTACIJA FIFA RANG LISTA
Rusija 23.
Francuska  24.
Slovačka  27.
Ukrajina 28.
Sjeverna Irska 29.
Island  31.
Mađarska  33.
Albanija 36.
Poljska  38.
Republika Irska 42.
Švedska 45.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.